Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

Εθνικο Συστημα Υγειας

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΟΥΝ

 

Ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε τρείς. Έξι μήνες χρειάζεται να περιμένει κάποιος για να κάνει έναν απλό υπέρηχο στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο.
Και αν μέχρι τότε ο ασθενής ταξιδέψει για τους ουρανούς και γίνει αγγελούδι,  σιγά μη βρεθεί ο υπεύθυνος και λογοδοτήσει για αυτό. 
Άντε το πολύ, πολύ κάποιοι να του ζητήσουν συγγνώμη μετά θάνατο.
Δυστυχώς αυτό δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο, στην υγεία άλλωστε δεν χωράνε αστεία.
Είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά αυτοί που καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Και αυτός βέβαια που ακόμα αντέχει οικονομικά θα βρει τη λύση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. 
Ο οικονομικά αδύναμος όμως θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τη μοίρα του όποια και αν είναι αυτή. Και όπως σωστά λέει ο λαός «όπου φτωχός και η μοίρα του».
Δεν κακίζω το Σκυλίτσειο γι αυτά τα θλιβερά φαινόμενα.
Ένα επαρχιακό νοσοκομείο είναι που πέρα από τους ασθενής του καθημερινά πρέπει να θεραπεύει και τις παθογένειες του συστήματος. Δεν κακίζω τα δημόσια νοσοκομεία που στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών, σε λίγο θα έχουν γίνει κέντρα υγείας για να χορηγούν ασπιρίνες και να βάζουν γάζες στις πληγές των ασθενών.
Κακίζω τους σοφούς μανδαρίνους του Ε.Σ.Υ. που έβαλαν τη δημόσια περίθαλψη στην κλίνη του Προκρούστη λες και η υγεία υπακούει σε λογιστικές πρακτικές.
Αυτοί οι ξεκομμένοι από την πραγματικότητα, που ποτέ δεν μπήκαν από τα χαράματα στις ουρές των ιατρείων για να πάρουν αριθμό προτεραιότητας.
Aυτoί που όταν χρειαστούν νοσοκομείο τους περιμένει η σουίτα, σήμερα προτείνουν λύσεις που στην πράξη αποδεικνύονται μπαλώματα, λύσεις που στην ουσία υποβαθμίζουν τη δημόσια περίθαλψη.
Σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το κράτος είναι υποχρεωμένο να την παρέχει απλόχερα στους πολίτες του που πληρώνουν για να υπάρχει εθνικό σύστημα υγείας.
Και αν αυτή η όχι τιμητική εικόνα για όλους μας οφείλεται σε λόγους οικονομίας, ας το καταλάβουν οι σοφοί του συστήματος ότι οικονομία δεν κάνουν με υποβάθμιση στην ποιότητα της περίθαλψης.
Οικονομία θα κάνουν αν τολμήσουν να τα βάλουν με τα πιράνχας που έλεγε ο πρώην υπουργός υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος.
Το Ε.Σ.Υ. σήμερα χρειάζεται στελέχη ικανά και γενναία. Ικανά που θα είναι σε θέση να βάζουν το νυστέρι βαθιά στις πληγές του Ε.Σ.Υ. και γενναία που θα έχουν τα κότσια και τη γενναιότητα να συγκρούονται με τα όποια συμφέροντα δημιουργούν εμπόδια στην αποστολή τους.
Η όλη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας έχει και την ηθική (για όσους ξέχασαν τι σημαίνει ας ανατρέξουν στο λεξικό του Μπαμπινιώτη) πλευρά της. 
Δεν μπορεί από τη μία να δίνονται κάποια δισεκατομμύρια για την υγεία του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη να γίνονται περικοπές στα ψίχουλα που προορίζονται για την υγεία του ανθρώπου.
Τόσο πολύ πια ξέπεσε η ανθρώπινη ζωή; Τόσο φθηνή έγινε;  


Γράφει: ο Γιώργος Νύκτας


 πηγη:http://www.chiospress.gr/news/%CE%BF%CE%B9%20%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%83%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%B5-%CF%83-%CF%85-%20%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου