Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ασφάλεια στις μετακινήσεις

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που πληρώνει πολύ ακριβό φόρο αίματος, στην άσφαλτο.



 

Ελέγχουμε συχνά την κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας , για τυχόν ζημιές, καθώς και την πίεσή τους

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε το όχημά μας ειδικά το χειμώνα και φροντίζουμε να είναι καθαρά τα τζάμια, οι καθρέφτες και τα φώτα.


Το τρίγωνο της οδικής ασφάλειας

Τρεις είναι οι συντελεστές, που εμπλέκονται, σε ένα ατύχημα: Άνθρωπος (οδηγός, επιβάτης, πεζός). Οδικές υποδομές (δρόμοι, σήμανση). Μέσον (αυτοκίνητα, δίκυκλα). 

Άνθρωπος (οδηγός, επιβάτης, πεζός)

Ο παράγων άνθρωπος, για να ανταποκρίνεται, σωστά, στον ρόλο του, ως οδηγός, πρέπει να διαθέτει γενική παιδεία, ώστε να εκτιμά την ανθρώπινη ζωή (την δική του ή των συνανθρώπων του), να γνωρίζει τις οδηγικές δυνατότητές του και να προσαρμόζεται, στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Κανόνες οδήγησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Κινητό τηλέφωνο: Η χρήση κινητού τηλεφώνου, κατά την οδήγηση, απαγορεύεται, ρητά ή έμμεσα, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς έχει αποδειχθεί ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων.

Οικολογική οδήγηση

Το Ecodriving αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πολιτικής της Ε.Ε., για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των οδικών μεταφορών, τη μείωση εκπομπών CO2 και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οδικές υποδομές (δρόμοι, σήμανση)

Ο δεύτερος παράγων, ο δρόμος πρέπει να έχει χαρακτηριστικά, που να επιτρέπουν την ασφαλή κίνηση και τέτοια είναι η σχεδίαση (στροφές-ορατότητα), η ποιότητα του ασφαλτοτάπητα, η σήμανση, οι διασταυρώσεις, ο φωτισμός των επικίνδυνων σημείων, ο διαχωρισμός των κατευθύνσεων τουλάχιστον στους μεγάλους οδικούς άξονες. Η υλοποίηση του σχεδιασμού αποτελεί ευθύνη της πολιτείας. 

Μέσον (αυτοκίνητα, δίκυκλα)

Ο τρίτος παράγων είναι το μέσον, αυτοκίνητο ή δίκυκλο. Ένα ζήτημα πολύ ουσιαστικό αποτελεί η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ζώα αναβάτες αλόγων και συνοδοί ζώων

Ζώα επιτρέπεται να οδηγούνται, μόνο από ανθρώπους, απόλυτα ικανούς, για αυτό. Δηλαδή, ανθρώπους, που είναι, σε θέση, να ελέγχουν τα ζώα, πλήρως. 

Ασφάλεια σε άλλα μέσα μεταφοράς

Η ασφάλεια των μέσω μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραίνα, πλοία, αυτοκίνητα), είναι ευθύνη της πολιτείας. Όμως, και εμείς μπορούμε να συμπεριφερθούμε, με τρόπο, που θα εγγυάται, την ασφαλή μεταφορά, τόσο τη δική μας, όσο και των συνεπιβατών μας.

Κλοπή αυτοκινήτου

Αν κάνουμε μια έρευνα ανάμεσα στους συγγενείς και στους φίλους μας, θα ανακαλύψουμε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί, που δεν έζησαν κάποια εμπειρία είτε κλοπής, είτε διάρρηξης του αυτοκινήτου τους.

Προσπελασιμότητα: Δικαίωμα και υποχρέωση

Ένας πράσινος οδηγός σέβεται τους συνανθρώπους του.


πηγη:.http://www.dolceta.eu/greece/Mod3/-%CE%91%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82,55-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου