Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Το μέλλον της τηλεϊατρικής στα ασθενοφόρα!


Η μετάδοση δεδομένων όπως εικόνες, video, και βιοσηματα, μπορεί να αποδεδειχθεί χρησιμότατη για τους ασθενής και το σύστημα επείγουσας βοηθείας  (ΕΚΑΒ).
Ευρύτερη εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών, με τη χρήση μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού  bandwidth  και νέων επιτευγμάτων πληροφορικής, μπορεί να αλλάξει το κρίσιμο εκείνο σημείο στο οποίο ξεκινά η εκτίμηση και η αντιμετώπιση του περιστατικού.

Μικρού μεγέθους υπολογιστές (Wearable computers) και δίκτυα υψηλών ταχυτήτων  είναι πιθανόν να αξιοποιηθούν σε μια νέα γενιά τηλεϊατρικών συστημάτων στην προνοσοκομειακη φροντίδα.
Για παράδειγμα, στον τόπο ενός τροχαίου, τα θύματα μπορούν να βοηθηθούν άμεσα από τον εξ’ αποστάσεως ειδικό (π.χ νευροχειρούργο). 
Κατά τη διάρκεια της διακομιδής, ειδικά αν αυτή αναμένεται να διαρκέσει πολύ λόγω της απόστασης από το νοσοκομείο, η κατάσταση των ασθενών μπορεί να εκτιμάται, ενώ παρέχεται η δυνατότητα  περισσότερων επιλογων αντιμετώπισης χάρης στη γνώμη ειδικού.
Η επείγουσας τηλεϊατρικής έχει δειχτεί αποτελεσματική και χρήσιμη για τους ασθενείς με ΑΕΕ. 
Η ανάπτυξη μελλοντικών συστημάτων είναι πολύ πιθανό να αυξήσει την αποτελεσματικότητα ανάλογων εφαρμογών.
Με την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς (3G), αναμένεται πως τα συστήματα μετάδοσης εικόνας θα συγκαταλέγονται στο βασικό εξοπλισμό των ασθενοφόρων, όπως συμβαίνει με τους ασυρμάτους.

Η εξ’ αποστάσεως οπτική επαφή που προσφέρουν τα συστήματα αυτά, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ειδικών ιατρών, προσφέροντας περισσότερες διαγνωστικές δυνατότητες και θεραπευτικές επιλογές ενώ ο ασθενής βρίσκεται καθοδόν.



Τηλεϊατρική στην πράξη. Prizer εκδοσεις ΕΝ ΠΛΩ, Μ Περδικουρης – Π. Γιοβας –Δ. Παπαδογιαννης κ συνεργατες, σελ 184- 185.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου