Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ισοτιμίες & Επαγγελματικά Δικαιώματα

Πτυχιο

Ο Ε.Ο.Π.Π. είναι ο αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση Ισοτιμίας εκπαιδευτικών τίτλων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ημεδαπής και αλλοδαπής με εξαίρεση αυτών της ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η αναγνώριση της Ισοτιμίας των τίτλων σπουδών γίνεται με απόφαση της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Π. κατόπιν εισήγησης- γνώμης της Επιτροπής Ισοτιμιών η οποία διατυπώνεται ύστερα από εξέταση των δικαιολογητικών που έχει υποβάλει ο ενδιαφερόμενος στον Ε.Ο.Π.Π. σε σύγκριση με τα επίπεδα, τις κατευθύνσεις και τις ειδικότητες του Ελληνικού Εκπαιδευτικού συστήματος και την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας που αφορά θέματα Ισοτιμιών αρμοδιότητας του Ε.Ο.Π.Π.

Η υπηρεσία Ισοτιμιών του Ε.Ο.Π.Π. παρακολουθεί την υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος Ισοτιμιών και μεριμνά για τη διαρκή βελτίωσή του.

Σημαντικός τομέας του έργου του Ε.Ο.Π.Π. είναι ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Η Ομάδα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους καταρτίζει προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για κάθε ειδικότητα ή ομάδα ειδικοτήτων μέσω μιας διαδικασίας η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία και μελέτη της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τη χορήγηση αδειών και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης και της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Κατά προτεραιότητα προωθούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων που αφορούν επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Αφού καταρτιστεί το προσχέδιο του εκάστοτε Προεδρικού Διατάγματος, προωθείται στην Επιτροπή Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (Ε.Ε.Δ.) η οποία αποτελείται από 10 μόνιμα μέλη και αρμοδιότητά της είναι να καθορίσει το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα προταθεί από τον Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και μετά την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για να τεθεί σε ισχύ.


Επιτροπή Ισοτιμιών 

 


Η Επιτροπή Ισοτιμιών που λειτουργεί στον Ε.Ο.Π.Π. έχει αρμοδιότητα την εξέταση αιτημάτων για χορήγηση ισοτιμιών τίτλων σπουδών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, πλην αυτών της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ισοτιμώνται τίτλοι αυτού του επιπέδου οι οποίοι έχουν εκδοθεί από κατηργημένες σχολικές μονάδες της ημεδαπής ή ανάλογες σχολικές μονάδες του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν έντυπο αίτησης, ερωτηματολόγιο και υπεύθυνη δήλωση (διατίθενται από την υπηρεσία) και προσκομίζουν απολυτήριο τίτλο βασικής εκπαίδευσης, πτυχίο επαγγελματικής σχολής και αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών στην επαγγελματική σχολή. Σε περιπτώσεις μη ολοκληρωμένης φοίτησης σε επαγγελματική σχολή, η Επιτροπή κατατάσσει τους ενδιαφερομένους να φοιτήσουν σε λειτουργούσες σχολικές μονάδες, ώστε να συμπληρώσουν την εκπαίδευσή τους ή να προσέλθουν σε εξετάσεις και να λάβουν ισοτιμία έπειτα από επιτυχή αποτελέσματα. Οι αιτήσεις κατατίθενται στη Γραμματεία της Επιτροπής ή αποστέλλονται ταχυδρομικώς και οι απαντήσεις κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους με επιστολή μέσω ταχυδρομείου.
 

Επαγγελματικά Δικαιώματα

 


Αρμοδιότητα της Ομάδας Επαγγελματικών Δικαιωμάτων είναι η κατάρτιση σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης Ε.Ο.Π.Π., των κατόχων πιστοποιητικού επιπέδου 1 Ε.Ο.Π.Π. και των πτυχιούχων δευτεροβάθμιας τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η κατάρτιση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για κάθε ειδικότητα ή ομάδα ειδικοτήτων περιλαμβάνει την επεξεργασία και μελέτη της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τη χορήγηση αδειών και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης και της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό επιτυγχάνεται σε συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους, τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας που συντάσσει κάθε προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και τη λειτουργία της Ε.Ε.Δ. (Επιτροπή Επαγγελματικών Δικαιωμάτων), στην οποία το σχετικό προσχέδιο Π.Δ. προωθείται από την Ομάδα Εργασίας. Η Ε.Ε.Δ. αποτελείται από 10 μόνιμα μέλη που επεξεργάζονται το προσχέδιο Π.Δ. και καταλήγουν σε σχέδιο Π.Δ. το οποίο, έπειτα από τις προβλεπόμενες κατά το νόμο διαδικασίες, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας περιλαμβάνεται η αλληλογραφία για θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή άτομο.

πηγη: http://www.eopp.gov.gr/index.php/isotimies-epaggelmatika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου