Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ


              ΥΠΟΜΝΗΜΑ    
                                                                  Αθηνα12/10/2011                                                         

Προς: Πρόεδρο ΕΚΑΒ κ. ΙωάννηΡοτζιωκο.


1.).ΣΧΟΛΗ ΕΚΑΒ ΙΕΚ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ – ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

1.).Το παλαιό προσωπικό του ΕΚΑΒ που δούλευε στο δρόμο μέσα στα ασθενοφόρα (το οποίο στελεχώνονταν κυρίως από οδηγούς – τραυματιοφορείς και ελάχιστους νοσηλευτές) , πρώτο από όλους κατάλαβε την επιτακτική ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού για την υπηρεσία.

1.α.)Έτσι το 1999 ανοίγει η πρώτη σχολή του ΕΚΑΒ στην Αθήνα σαν ΙΕΚ Διασωστων – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου. Σκοπός της σχολής ήταν η  παραγωγή εξειδικευμένου προσωπικού για το ΕΚΑΒ, επαγγελματιών υγείας , με γνώσεις, δεξιότητες και ικάνότητες  να  ενεργούν σαν επέκταση του νοσοκομείου στον τόπο του συμβάντος, οι οποίοι θα ήταν ικανοί να προσφέρουν  επείγουσα προνοσοκομειακη φροντιδα στον Έλληνα πολίτη, ο όποιος ματώνει και αφήνει την τελευταία του πνοή στον δρόμο.

1.β). Ένα τεράστιο λάθος που έγινε όμως,( παντα κατά τη δικη μας αποψη) το οποίο έχει οδηγήσει  όλους τους Πιστοποιημένους και Διπλωματούχους διασωστες από τη σχολή του ΕΚΑΒ να βρίσκονται στην τραγική κατάσταση του σήμερα ήταν το εξής:

Η σχολή του ΕΚΑΒ δεν έπρεπε ποτέ και σε καμία περίπτωση να γίνει ΙΕΚ αλλά Ακαδημία σαν την σχολή της Αστυνομίας διετούς και τετραετούς φοίτηση. Στην Ακαδημία αυτή θα εισάγονταν και θα φοιτούσαν ακριβώς τα άτομα που θα είχε ανάγκη το ΕΚΑΒ. Μετά το τέλος της φοίτησης στην Ακαδημία θα διορίζονταν αυτόματος στο ΕΚΑΒ, έχοντας τη γνώση φρέσκια στο μυαλό τους οι απόφοιτοι και όχι μετά από πολλά χρόνια όπως γίνετε σήμερα.


1.γ). Άνοιγμα υπερβολικά πολλών ΙΕΚ  ΕΚΑΒ  πανελλήνιος.

Εφόσον η σχολή του ΕΚΑΒ έγινε ΙΕΚ οι υπεύθυνοι για αυτή την υπόθεση, δεν έμειναν στο άνοιγμα μια η ακόμα δυο και τριών σχολών του ΕΚΑΒ πανελλαδικός μόνο σε κομβικές περιοχές π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και σε προσεκτικά επιλεγμένο αριθμό φοιτητών σε αυτές, τηρώντας τις προδιαγραφές του Οδηγού Κατάρτισης ειδικότητας Διασωστων – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου του 2000 και τις ανάγκες σε προσωπικό του ΕΚΑΒ ( ανάγκες οι οποίες ήταν και ο λόγος δημιουργίας της σχολής).

Αλλά άρχισαν να ανοίγουν ανεξέλεγκτα σχολές ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα χωρίς κανένα λόγο και ανάγκη και σπέρνοντας παράλληλα με το άνοιγμα αυτών  των σχολών την ελπίδα διορισμού στο ΕΚΑΒ σε όλους όσους εισάγονταν σε αυτές.


2.) ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΙΕΚ ΕΚΑΒ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Οι φήμες που κυκλοφορούν για το άνοιγμα περισσότερων σχολών ΙΕΚ ΕΚΑΒ από ότι έχουμε στην πραγματικότητα ανάγκη και μόνο οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να ελέγξουν για την εγκυρότητα του, είναι οι εξής:

2.Α.)Πολιτικοί λόγοι.
2.Β.) Οικονομικοί λόγοι.

2.Α.) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Μετά τη δημιουργία των σχολών  ΙΕΚ ΕΚΑΒ, παιδιά από όλη την Ελλάδα προσπαθούσαν να εισαχθουν σε αυτές, εφόσον η οι σχολές αυτές ήταν το πρώτο βήμα για την εισαγωγή και διορισμό τους στο ΕΚΑΒ. Παντού διαδίδονταν ότι για να διοριστεί κάποιος στο ΕΚΑΒ έπρεπε να έχει τελειώσει και Πιστοποιηθεί από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ , επίσης ότι από τη στιγμή που θα μπει κάποιος σε αυτή τη σχολή είναι σίγουρος ο διορισμός του στο ΕΚΑΒ, ειδικά αν γράψει βαθμό στην Πιστοποίηση πάνω από 17 και ότι οι μαθητές της σχολή είναι ήδη ενταγμένοι στην οικογένεια του ΕΚΑΒ.

Έτσι λοιπόν ορισμένοι αετονύχηδες έταζαν θέσεις στη σχολή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, θέσεις οι οποίες συνεπάγονταν σε διορισμό στο ΕΚΑΒ για πολιτικούς λογούς Π.Χ η ψηφοθηρία κ.α.

Σήμερα μετά την παραγωγή υπερβολικά μεγάλου αριθμού φοιτητών, αποφοίτων και Πιστοποιημένων - Διπλωματούχων διασωστων –πληρωμάτων ασθενοφόρου από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ. Έχουν αρχίσει και διαδίδουν στους φοιτητές της σχολής μετά την εισαγωγής τους στη σχολή , ότι πλέον δεν έρχονται για να διοριστούν στο ΕΚΑΒ , αλλά απλά για να σπουδάσουν. 

Το μόνο που δεν τους λένε είναι ότι Διασωστες – πληρώματα Ασθενοφόρου μόνο το ΕΚΑΒ ζητεί και αυτές είναι οι μόνες θέσεις εργασίας που υπάρχουν γι ‘αυτούς(στα  δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας αλλά και στον ιδιωτικό τομέας δεν επιβάλλεται να προσλάβουν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου αλλά απλά πληρώματα ασθενοφόρου , γι αυτό  το θέμα γίνεται αναλυτική αναφορά πιο κάτω στο κείμενο).

Έτσι οι καινούργιοι φοιτητές της σχολή του ΕΚΑΒ συνεχίζουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται το διορισμό τους στο ΕΚΑΒ ακριβώς όπως και οι παλαιότεροι.

2.Β). ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Άλλη μια φήμη – πιθανή αιτία για το άνοιγμα υπερβολικά πάλλων σχολών σε όλη την Ελλάδα είναι  οικονομικής φύσης και είναι οι εξής:

Α.). Θέσεις Διευθυντών και άλλων υψηλόμισθων υπαλλήλων στη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ.

Β.). Δημιουργία θέσεων σε γραφείο.

Γ. ). Γενικότερα στελέχωση και εξοπλισμός των σχολών ΙΕΚ ΕΚΑΒ, οι οποίες από την αρχή της δημιουργίας τους σε μη κομβικές περιοχές στην επαρχεία , ήταν καταδικασμένες να υπολειτουργούν ( π.χ. η σχολή στο Ναύπλιο η οποία λειτούργησε για ένα και μοναδικό τμήμα.)

Δ.). Το οικονομικό όφελος από τα χρήματα των φοιτητών στην περιζήτητη πλέον σχολή του ΕΚΑΒ στην αρχή κάθε εξαμήνου.
4.).ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΚΑΒ

Με αφορμή τις όλο και συχνότερες φήμες και απαιτήσεις ορισμένων  για  το κλείσιμο της σχολής του ΙΕΚ ΕΚΑΒ γράφτηκες το παρακάτω κείμενο.

1.      Το κλείσιμο της σχολής του ΙΕΚ ΕΚΑΒ  συνεπάγεται με υποβάθμιση και διάλυση της ειδικότητας Διασωστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου . Έτσι τα ασθενοφόρα δημόσια και ιδιωτικά θα συνεχίσουν να στελεχώνονται με ανειδίκευτους και άσχετους με την προνοσοκομειακη φροντίδα υπαλλήλους πολύ επικινδύνων για την δημόσια υγεία.

2.      Το κλείσιμο της δημόσιας  σχολής του ΕΚΑΒ  θα είναι η αρχή για μια καινούργια ιδιωτική και πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, μια ιδιωτικη σχολή Διασωστων –πληρωμάτων ασθενοφόρου που θα χρυσοπληρώσουν όλοι όσοι θα θέλουν να έχουν μέλλον στο επάγγελμα. Ενώ οι Πιστοποιημένοι διασωστες ΕΚΑΒ θα υποβαθμιστούν τελείως.

3.      Ο πιθανός κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και το πιθανό και παράλληλο άνοιγμα ιδιωτικής σχολή διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου, ( ίσως από τους ίδιους πιθανούς αγοραστές του ΕΚΑΒ), μπορεί να οδηγήσει στην εξής τραγική κατάσταση:
·         Ο ιδιώτης που θα αγοράσει το ΕΚΑΒ, να ανοίξει και σχολή διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου από την οποία και θα στελεχώνει τα ασθενοφόρα του, κάτι το οποίο θα οδηγήσει όλους τους Διπλωματούχους και Πιστοποιημενους από τη σχολη ΙΕΚ ΕΚΑΒ ,οι όποιοι θα θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα, να χρυσοπληρώσουν και την ιδιωτική σχολή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας πάνω στην ειδικότητα που είδη έχουν σπουδάσει, αφου το Δίπλωμα από σχόλη ΙΕΚ ΕΚΑΒ θα έχει υποβαθμιστεί τελείως.

4.       Η Φήμη για μια πιθανή διάλυση του ΕΚΑΒ και ενσωμάτωση των ασθενοφόρων  σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας,  με τα σημερινά δεδομένα θα οδηγήσει στην εξής κατάσταση:

Α.) Ανειδίκευτοι και άσχετοι με την προνοσοκομειακη φροντίδα θα μπορούν να δουλέψουν στα ασθενοφόρα.

Β.). Οι υποβαθμισμένοι διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου θα χρησιμοποιούνται στα ασθενοφόρα σαν οδηγοι.

Γ.). Νοσηλευτές θα δουλεύουν στα ασθενοφόρα σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου και αυτό είναι μέγιστο λάθος διότι οι μονοί εκπαιδευμένοι για να δραστηριοποιούνται στον προνοσοκομειακο χώρο και στην επείγουσα προνοσοκομειακη φροντίδα είναι μόνο οι διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου και όχι οι νοσηλευτές οι όποιοι έχουν εκπαιδευτεί για να δραστηριοποιούνται μόνο στον ενδονοσοκομειακο χώρο.

5.).ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΚΑΒ ΣΕ ΤΕΙ

Α.). Η  αναβάθμιση του ΙΕΚ ΕΚΑΒ (διετούς φοίτησης) σε ΤΕΙ (τετραετούς φοίτηση) είναι απόλυτα αναγκαία.

Β.).Εισαγωγή  των Πιστοποιημένων και Διπλωματούχων Διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου στο ΤΕΙ χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και κατάταξη τους στο ανάλογο εκπαιδευτικό έτος , στο οποίο θα είναι ικανοί να παρακολουθήσουν , με τις γνώσεις που απόκτησαν από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ, οι οποίες γνώσεις  στο θεωρητικό επίπεδο ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο των ΙΕΚ.

Γ.). Στην περίπτωση που η ειδικότητα αναβαθμιστεί απαιτούμε να μην κλείσει το ΙΕΚ ΕΚΑΒ έως ότου το ΤΕΙ να είναι έτοιμο για την εισαγωγή φοιτητών σε αυτό, εξαιτίας των κινδύνων που αναφέραμε πιο πάνω (υποβάθμιση της ειδικότητας η και οριστικό κλείσιμο της δημόσιας σχολής διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου και άνοιγμα ιδιωτικής σχολής).
Επίσης μετά την ίδρυση ΤΕΙ  το οριστικό κλείσιμο των ΙΕΚ ΕΚΑΒ.


 
7.). ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΩΝ  ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ.
Δεκατέσσερις μετατάξεις από την ΕΘΕΛ στο ΕΚΑΒ  έχουν ήδη σήμερα πραγματοποιηθεί .Ο κίνδυνος να μεταταχτούν (με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης που πλήττει σήμερα την Πατρίδα μας,)πολλοί περισσότεροι ανειδίκευτοι και άσχετοι με την επείγουσα προνοσοκομειακη φροντίδα, καθώς και η εντελώς ανεπαρκή εκπαίδευση τους από την υπηρεσία τους καθίστα μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. 
Το Ε.Κ.Α.Β, ειναι μια υπηρεσία που η ειδίκευση του προσωπικού είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον οι ζωές πολλών ανθρώπων κρίνονται από τις δικές μας γνώσεις.

Το εξειδικευμένο προσωπικό που θα κάνει την υπηρεσία να πετάξει και γίνει αντάξια των προσδοκιών του Έλληνα πολίτη , ( ο όποιος ματώνει και αφήνει την τελευταία του πνοή στο δρόμο ),
ήδη υπάρχει.
 
 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ  ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ) ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑ ΩΣ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ;;
 
8.). ΑΙΤΗΜΑΤΑ  ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ  ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
 
1.). Θέλουμε να μας δώσετε τα πλήρη στοιχειά με τον αριθμό φοιτητών, αποφοίτων και Διπλωματούχων – Πιστοποιημένων  διασωστων  - πληρωμάτων ασθενοφόρου του ΙΕΚ ΕΚΑΒ από τη στιγμή δημιουργίας της πρώτης σχολής του ΕΚΑΒ έως σήμερα από όλες τις σχολές της Ελλάδος.
2.).Εγγραφή απάντηση  για το λόγο  πουοι σχολές ΙΕΚ ΕΚΑΒ δεν έχουν ακόμη ανοίξει και ενημέρωση για το ποτέ θα ανοίξουν.
3.).Επαναφορά του μέτρου του οδηγού κατάρτισης της ειδικότητας Διασωστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου  2000.
Α.2.1.3. Επιλογή και έγγραφες καταρτιζόμενων.
Ι. Προσόντα Καταρτιζόμενων – Κριτήρια επιλογής.
1. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθέν στο Ι.Ε.Κ  ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα και προϋποθέσεις:
1.3). Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον  1.65 χωρίς υποδήματα και φυσιολογικό βάρος.
Επίσης θέλουμε  εγγραφή απάντηση γιατί δεν τηρήθηκε η γιατί άλλαξε αυτή η προϋπόθεση εισαγωγής στη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ.
Ο μόνος λόγος που μπορούμε να σκεφτούμε για την αφαίρεση αυτού του κριτηρίου επιλογής για την φοίτηση στη σχολή του ΕΚΑΒ  και  από την ειδικότητα μας, είναι το γεγονός ότι θα ήταν αδύνατο να βρεθούν μαθητές ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν και να ανοίξουν οι σχολές ΕΚΑΒ στη επαρχεία.
Υ.Γ. Η επαναφορά αυτού του κριτηρίου επιλογής να μην ισχύσει για όλους τους διασωστες – πλήρωμα ασθενοφόρου οι όποιοι έχουν φοιτήσει και φοιτούν μέχρι σήμερα στην σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ, αλλά να εξαιρέθουν.
 
 
 
 
4.).Κλεισιμο των υπερβολικα πολλων σχολων ΙΕΚ ΕΚΑΒ σε ολη την Ελλαδα (μετα τη ληξη φοιτησης των σπουδαστων σε αυτές, οι οποιοι φοιτουν εως σημερα στο Α εξαμηνο) και η συγκεντρωση της ειδικοτητας σε μια κεντρικη  σχολη αλλα πληρως εξοπλισμενης  σε ένα αλλα κομβικο για ολη την Ελλαδα σημειο π.χ  α) Αθηνα, η β). Θεσσαλονικη.
Καθώς και εισαγωγη μαθητων σε αυτή την σχολη  50 με 70 σε αριθμο  ετησιως.
 
6.).ΑΙΣΧΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ.

Πλέον λόγο υπερβολικού αριθμού αποφοίτων από αυτή τη σχολή, δεν έχουν καμία ελπίδα διορισμού τους στο ΕΚΑΒ , ούτε καν οι απόφοιτοι οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί με είκοσι.

Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια οι Πιστοποιημένοι απόφοιτοι από τη σχολή του ΕΚΑΒ εξαναγκάζονται να βρουν μόρια για το πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ.

Τα μόρια αυτά είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να βρεθούν τι ς περισσότερες φορές.

Πηγές μορίων για τους αδιόριστους διασωστες πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ
 ( ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ), είναι οι εξής :

Α) Στο ΕΣΥ α)στα νοσοκομεία β) στα κέντρα υγείας.

Β ) Στον ιδιωτικό τομέα: α) σε ιδιωτικές εταιρίες με ασθενοφόρα β) σε ιδιωτικές κλινικές , νοσοκομεία.

Γ) Σε σχολή παρόμοιου αντικειμένου.

Οι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ μετά την Πιστοποίηση τους από τη σχολή του ΕΚΑΒ για το λόγο του ότι είναι αδύνατο να βρουν δουλεία πάνω στο αντικείμενο για μόρια, εξαναγκάζονται να φοιτήσουν και σε δεύτερη σχολή συναφούς αντικειμένου ( συνήθως νοσηλευτική τραυματολογία ) με μόνο σκοπό τα 150 μόρια που θα πάρουν από το δεύτερο πτυχίο , με την ελπίδα ότι αυτά θα φτάσουν για να διοριστούν στο ΕΚΑΒ.ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Οι προκηρύξεις που βγαίνουν από τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία για επικουρικό προσωπικό πάνω στο αντικείμενο, δεν ζητούν ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ αλλά ΑΠΛΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ.

Ζητώντας απλά πληρώματα ασθενοφόρου μπορούν να προσλάβουν οποιοδήποτε και ανειδίκευτο για τη θέση αυτή και όχι Διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ . Οπότε εντελώς ανειδίκευτα άτομα χειρίζονται ανθρώπινες ζωές σε πολύ απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή τους ….παίζοντας κορώνα γράμματα και τη ζωή και την ανάρρωση του ασθενούς, εφόσον το μόνο που μπορούν να του προσφέρουν είναι μια απλή μεταφορά σαν ταξί . Η μόνη διαφορά με το ταξί είναι ότι στα ασθενοφόρα που οδηγούν οι ανειδίκευτοι ο ασθενής θα πάει στο νοσοκομείο απλά ξαπλωτός πάνω στο φορείο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο κανόνας για τη στελέχωση των ιδιωτικών οχημάτων μαρτυρά την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πεδίο της ιδιωτικής διακομιδής στη χώρα μας, καθώς στα ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο και καταρτισμένο πλήρωμα. Σε αντίθεση με τις υψηλές προδιαγραφές που τίθενται σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση πληρώματος ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, ορίζεται ότι «το ιδιωτικό όχημα πρέπει να έχει οδηγό και συνοδηγό, καθώς και ότι ο οδηγός ή έστω ο συνοδηγός να έχει στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρία στην παροχή πρώτων βοηθειών»!1) Πολλές ιδιωτικές εταιρίες βαφτίζουν ανειδίκευτους ως διασώστες, έχοντας βγάλει απλά ένα τριήμερο σεμινάριο το οποίο κοστίζει 400 ευρώ.

2) Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες ( κλινικές , νοσοκομεία, ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών), εκμεταλλεύονται τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους εύρεση εργασίας και μορίων για τον πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ με τους εξής τρόπους.

α.) Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών αναγκάζουν τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ να δουλεύουν πολλές ώρες πάνω από το οκτάωρο χωρίς να τις πληρωθούν .

β). Δουλεύουν χωρίς ένσημα η τους κολλανε μόνο τα μισά ένσημα.

γ).Βρίσκονται στα δικαστήρια με ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ διότι τους χρωστάνε χρήματα για την εργασία που τους έχουν παρέχει , ποσά τα οποία φτάνουν και στα 10.000 ευρώ.

δ). Πολλές ιδιωτικές εταιρίες , περνανε τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ στα χαρτιά τους σαν νοσηλευτές και όχι σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, διότι έτσι κερδίζουν 100 ευρώ από τα ένσημα και άλλα 100 ευρώ από τον μισθό τους , όποτε:

α). Οι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ δεν πληρώνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

β). δεν έχουν μόρια για το διορισμό τους στο ΕΚΑΒ.

3). Σε πολλές ιδιωτικές εταιρίες δουλεύουν διορισμένοι εκαβιτες τις ελεύθερες ώρες τους << μαύρα>>.

Τους εκαβιτες αυτούς δεν μπορεί κάνεις να τους κατηγορήσει γι αυτό, διότι αυτοί βρήκαν ορθάνοικτη την πόρτα και μπήκαν. Για να έχουν φτάσει να δουλεύουν σε δυο δουλείες σημαίνει ότι περνανε μεγάλες φουρτούνες και έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Όμως δεν έχουν καμία δικαιολογία όλες οι διοικήσεις οι οποίες πέρασαν από το ΕΚΑΒ , διότι αυτές είναι που επιτρέπουν στους διορισμένους εκαβιτες << εν γνώσιν τους >> να δουλεύουν σε δυο δουλείες. Οι εκαβιτες που δουλεύουν και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι κοινό μυστικό στο κόσμο του ΕΚΑΒ.

Δουλεύοντας οι διορισμένοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ταυτόχρονα έχει τις εξής επιπτώσεις για τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ:

α) Μένουν άνεργοι .

β) δεν βρίσκουν μόρια , οπότε κλείνει γι αυτούς η πόρτα του ΕΚΑΒ.

γ) ο ιδιώτης έχοντας τον διορισμένο να του δουλεύει πολύ φθηνή διώχνουν από την εταιρία τους πολύ εύκολα τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ, διότι προσωπικό έχουν για να κινείτε η εταιρία τους, οπότε ο αδιόριστος η θα δεχτεί τη θέση εργασίας με τους όρους που συμφέρει τον ιδιώτη η θα μείνει άνεργος.

4) ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Από τις 1000 γυναίκες που θα ζητήσουν δουλειά στο ιδιώτη μόνο η μια ίσως έχει ελπίδα να εργαστεί πάνω στο αντικείμενο.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται για αυτό το θέμα είναι οι εξής:

α). Οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί.

β).Οι γυναίκες δεν είναι χειροδύναμες.

γ). Δεν δέχονται να έχουν δίπλα τους στο ασθενοφόρο γυναίκες διότι ερεθίζονται.

5) FACEBOOK

Οι επιτήδειοι δεν άργησαν να εκμεταλλευτούν και τον καινούργιο ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας.

Μερικοί διορισμένοι οι οποίοι ενδιαφέρονται δήθεν για τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ , τους πλευρίζουν από το facebook με πονηρούς σκοπούς. Αρχίζουν το ψάρεμα λέγοντας ότι είναι κρίμα να μην μπορούν να διοριστούν στο ΕΚΑΒ, διότι το ΕΚΑΒ έχει ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό και ότι πρέπει να κάνουν κάτι γρήγορα για εύρεση μορίων , αλλιώς να ξεχάσουν το διορισμό τους. Σαν καλοθελητές τους λένε ότι επειδή τους συμπάθησαν θα τους βοηθήσουν με τον εξής τρόπο: Δηλαδή ότι έχουν φίλους σε ιδιωτικές εταιρίες και αν πληρώσουν σε αυτές 400 ευρώ θα τους κολλανε ένσημα σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

6) ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

Α). Διορίζονται πολύτεκνοι χωρίς πιστοποίηση, δηλαδή ανειδίκευτοι ( Το κράτος πολύ σωστά δίνει προτεραιότητα στους διορισμούς πολυτέκνων και το ίδιο θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον αρκεί οι πολύτεκνοι αυτοί να είναι πιστοποιημένοι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ)

Β) Διορίζονται ανειδίκευτοι Μουσουλμάνοι για πολιτικούς λόγους ως διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

Γ)Διορίζονται ανειδίκευτοι άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ. ( άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ υπάρχουν εκατοντάδες πιστοποιημένοι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ , άλλα δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τους ανειδίκευτους.6). ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Από τις 31/3/2007 Με το προεδρικό διάταγμα αρ.62/2007 (ΦΕΚ Α αρ. 70/22 Μαρτίου 2007) καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων διπλώματος του οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ο.Ε.Ε.Κ ) επιπέδου Μεταδευτεροβαθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας << Διασωστης – Πληρώμα Ασθενοφόρου>> της ομάδας Υγείας του Τομέα <<Υγείας – Αισθητικής- Κοινωνικών Υπηρεσιών>>.Από τοτε εως και σημερα κανενας διασωστης – πληρωμα ασθενοφορου ΕΚΑΒ που εχει κανει τα χαρτια του δεν πηρε αδεια ασκησεως επαγγελματος, αλλα ουτε και οι δημοσιες υπηρεσιες μας λενε τι χαρτια χρειαζονται για να τα καταθεσουμε διοτι δεν ξερουν.

Για ολη αυτή την κατάσταση που περνάμε τα παιδια του ΕΚΑΒ δεν υπάρχει δικαιολογία καμια, ουτε καν η άγνοια των υπευθύνων διοτι άγνοια σχετικα με το θεμα δεν εχουν.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ - ΑΔΠΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ  ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου