Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ ΣΤΟ Υ.Υ.Κ.Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

Χθες στις 27/9/2011  η προσωρινή διοίκηση του υπό σύσταση Πανελλήνιου Σωματείου Αδιόριστων Διασωστων – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου ΕΚΑΒ ( ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ) , επισκέφτηκε την Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να μας ενημερώσουν για την πορεία και τους λόγους καθυστέρησης της  Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος των Διασωστων – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, από το 2007 που βγήκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα  έως σήμερα.

Η απάντηση τους ήταν η εξής :  Η υπουργική απόφαση για τον προσδιορισμό ορών και προϋποθέσεων απόκτησης άδειας ασκησεως επαγγέλματος Διασωστη – Πληρωμα Ασθενοφορου είναι σε φάση επεξεργασίας.

Σε λίγες ημέρες περιμένουμε την επίσημη  έγγραφη απάντηση του Υπουργειου  Υγειας και  Κοινωνικης Αλληλεγγυης  από την ΑΝΑΦΟΡΑ που έκανε στην Βουλη των Ελληνων εκπροσωπώντας την έγγραφη αναφορά του σωματείου  ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ ο  Βουλευτής  και πρώην Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριος Μανώλης Στρατάκης για την αισχρή εκμετάλλευση που υφίστανται οι αδιόριστοι διασωστες  ΕΚΑΒ .

Το έγγραφο που κατατέθηκε από το υπο συσταση Σωματείο ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ και τη σελίδα ΑΔΠΑ είναι το εξής:

ΣΧΟΛΗ ΙΕΚ ΕΚΑΒ : ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΕΚΑΒ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Τη σχολή αυτή άνοιξε το ΕΚΑΒ με σκοπό να παράγει εξειδικευμένο προσωπικό για το ΕΚΑΒ.Πλέον λόγο υπερβολικού αριθμού αποφοίτων από αυτή τη σχολή, δεν έχουν καμία ελπίδα διορισμού τους στο ΕΚΑΒ , ούτε καν οι απόφοιτοι οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί με είκοσι.

Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια οι Πιστοποιημένοι απόφοιτοι από τη σχολή του ΕΚΑΒ εξαναγκάζονται να βρουν μόρια για το πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ.

Τα μόρια αυτά είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να βρεθούν τι ς περισσότερες φορές.

Πηγές μορίων για τους αδιόριστους διασωστες πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ ( ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ), είναι οι εξής :

Α) Στο ΕΣΥ α)στα νοσοκομεία β) στα κέντρα υγείας.

Β ) Στον ιδιωτικό τομέα: α) σε ιδιωτικές εταιρίες με ασθενοφόρα β) σε ιδιωτικές κλινικές , νοσοκομεία.

Γ) Σε σχολή παρόμοιου αντικειμένου.

Οι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ μετά την Πιστοποίηση τους από τη σχολή του ΕΚΑΒ για το λόγο του ότι είναι αδύνατο να βρουν δουλεία πάνω στο αντικείμενο για μόρια, εξαναγκάζονται να φοιτήσουν και σε δεύτερη σχολή συναφούς αντικειμένου ( συνήθως νοσηλευτική τραυματολογία ) με μόνο σκοπό τα 150 μόρια που θα πάρουν από το δεύτερο πτυχίο , με την ελπίδα ότι αυτά θα φτάσουν για να διοριστούν στο ΕΚΑΒ.ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Οι προκηρύξεις που βγαίνουν από τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία για επικουρικό προσωπικό πάνω στο αντικείμενο, δεν ζητούν ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ αλλά ΑΠΛΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ.

Ζητώντας απλά πληρώματα ασθενοφόρου μπορούν να προσλάβουν οποιοδήποτε και ανειδίκευτο για τη θέση αυτή και όχι Διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ . Οπότε εντελώς ανειδίκευτα άτομα χειρίζονται ανθρώπινες ζωές σε πολύ απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή τους ….παίζοντας κορώνα γράμματα και τη ζωή και την ανάρρωση του ασθενούς, εφόσον το μόνο που μπορούν να του προσφέρουν είναι μια απλή μεταφορά σαν ταξί . Η μόνη διαφορά με το ταξί είναι ότι στα ασθενοφόρα που οδηγούν οι ανειδίκευτοι ο ασθενής θα πάει στο νοσοκομείο απλά ξαπλωτός πάνω στο φορείο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο κανόνας για τη στελέχωση των ιδιωτικών οχημάτων μαρτυρά την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πεδίο της ιδιωτικής διακομιδής στη χώρα μας, καθώς στα ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο και καταρτισμένο πλήρωμα. Σε αντίθεση με τις υψηλές προδιαγραφές που τίθενται σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση πληρώματος ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, ορίζεται ότι «το ιδιωτικό όχημα πρέπει να έχει οδηγό και συνοδηγό, καθώς και ότι ο οδηγός ή έστω ο συνοδηγός να έχει στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρία στην παροχή πρώτων βοηθειών»!1) Πολλές ιδιωτικές εταιρίες βαφτίζουν ανειδίκευτους ως διασώστες, έχοντας βγάλει απλά ένα τριήμερο σεμινάριο το οποίο κοστίζει 400 ευρώ.

2) Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες ( κλινικές , νοσοκομεία, ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών), εκμεταλλεύονται τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους εύρεση εργασίας και μορίων για τον πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ με τους εξής τρόπους.

α.) Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών αναγκάζουν τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ να δουλεύουν πολλές ώρες πάνω από το οκτάωρο χωρίς να τις πληρωθούν .

β). Δουλεύουν χωρίς ένσημα η τους κολλανε μόνο τα μισά ένσημα.

γ).Βρίσκονται στα δικαστήρια με ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ διότι τους χρωστάνε χρήματα για την εργασία που τους έχουν παρέχει , ποσά τα οποία φτάνουν και στα 10.000 ευρώ.

δ). Πολλές ιδιωτικές εταιρίες , περνανε τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ στα χαρτιά τους σαν νοσηλευτές και όχι σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, διότι έτσι κερδίζουν 100 ευρώ από τα ένσημα και άλλα 100 ευρώ από τον μισθό τους , όποτε:

α). Οι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ δεν πληρώνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

β). δεν έχουν μόρια για το διορισμό τους στο ΕΚΑΒ.

3). Σε πολλές ιδιωτικές εταιρίες δουλεύουν διορισμένοι εκαβιτες τις ελεύθερες ώρες τους << μαύρα>>.

Τους εκαβιτες αυτούς δεν μπορεί κάνεις να τους κατηγορήσει γι αυτό, διότι αυτοί βρήκαν ορθάνοικτη την πόρτα και μπήκαν. Για να έχουν φτάσει να δουλεύουν σε δυο δουλείες σημαίνει ότι περνανε μεγάλες φουρτούνες και έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Όμως δεν έχουν καμία δικαιολογία όλες οι διοικήσεις οι οποίες πέρασαν από το ΕΚΑΒ , διότι αυτές είναι που επιτρέπουν στους διορισμένους εκαβιτες << εν γνώσιν τους >> να δουλεύουν σε δυο δουλείες. Οι εκαβιτες που δουλεύουν και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι κοινό μυστικό στο κόσμο του ΕΚΑΒ.

Δουλεύοντας οι διορισμένοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ταυτόχρονα έχει τις εξής επιπτώσεις για τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ:

α) Μένουν άνεργοι .

β) δεν βρίσκουν μόρια , οπότε κλείνει γι αυτούς η πόρτα του ΕΚΑΒ.

γ) ο ιδιώτης έχοντας τον διορισμένο να του δουλεύει πολύ φθηνή διώχνουν από την εταιρία τους πολύ εύκολα τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ, διότι προσωπικό έχουν για να κινείτε η εταιρία τους, οπότε ο αδιόριστος η θα δεχτεί τη θέση εργασίας με τους όρους που συμφέρει τον ιδιώτη η θα μείνει άνεργος.

4) ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Από τις 1000 γυναίκες που θα ζητήσουν δουλειά στο ιδιώτη μόνο η μια ίσως έχει ελπίδα να εργαστεί πάνω στο αντικείμενο.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται για αυτό το θέμα είναι οι εξής:

α). Οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί.

β).Οι γυναίκες δεν είναι χειροδύναμες.

γ). Δεν δέχονται να έχουν δίπλα τους στο ασθενοφόρο γυναίκες διότι ερεθίζονται.

5) FACEBOOK

Οι επιτήδειοι δεν άργησαν να εκμεταλλευτούν και τον καινούργιο ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας.

Μερικοί διορισμένοι οι οποίοι ενδιαφέρονται δήθεν για τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ , τους πλευρίζουν από το facebook με πονηρούς σκοπούς. Αρχίζουν το ψάρεμα λέγοντας ότι είναι κρίμα να μην μπορούν να διοριστούν στο ΕΚΑΒ, διότι το ΕΚΑΒ έχει ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό και ότι πρέπει να κάνουν κάτι γρήγορα για εύρεση μορίων , αλλιώς να ξεχάσουν το διορισμό τους. Σαν καλοθελητές τους λένε ότι επειδή τους συμπάθησαν θα τους βοηθήσουν με τον εξής τρόπο: Δηλαδή ότι έχουν φίλους σε ιδιωτικές εταιρίες και αν πληρώσουν σε αυτές 400 ευρώ θα τους κολλανε ένσημα σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

6) ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

Α). Διορίζονται πολύτεκνοι χωρίς πιστοποίηση, δηλαδή ανειδίκευτοι ( Το κράτος πολύ σωστά δίνει προτεραιότητα στους διορισμούς πολυτέκνων και το ίδιο θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον αρκεί οι πολύτεκνοι αυτοί να είναι πιστοποιημένοι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ)

Β) Διορίζονται ανειδίκευτοι Μουσουλμάνοι για πολιτικούς λόγους ως διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

Γ)Διορίζονται ανειδίκευτοι άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ. ( άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ υπάρχουν εκατοντάδες πιστοποιημένοι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ , άλλα δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τους ανειδίκευτους.6). ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜ ΑΤΟΣ

Από τις 31/3/2007 Με το προεδρικό διάταγμα αρ.62/2007 (ΦΕΚ Α αρ. 70/22 Μαρτίου 2007) καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων διπλώματος του οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ο.Ε.Ε.Κ ) επιπέδου Μεταδευτεροβαθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας << Διασωστης – Πληρώμα Ασθενοφόρου>> της ομάδας Υγείας του Τομέα <<Υγείας – Αισθητικής- Κοινωνικών Υπηρεσιών>>.Από τοτε εως και σημερα κανενας διασωστης – πληρωμα ασθενοφορου ΕΚΑΒ που εχει κανει τα χαρτια του δεν πηρε αδεια ασκησεως επαγγελματος, αλλα ουτε και οι δημοσιες υπηρεσιες μας λενε τι χαρτια χρειαζονται για να τα καταθεσουμε διοτι δεν ξερουν.

Για ολη αυτή την κατάσταση που περνάμε τα παιδια του ΕΚΑΒ δεν υπάρχει δικαιολογία καμια, ουτε καν η άγνοια των υπευθύνων διοτι άγνοια σχετικα με το θεμα δεν εχουν. 


ΣΕΛΙΔΑ ΕΝΑ - (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)
ΣΕΛΙΔΑ ΔΥΟ - (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)
ΣΕΛΙΔΑ ΤΡΙΑ - (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)
ΣΕΛΙΔΑ ΤΕΣΣΕΡΑ - (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)
ΣΕΛΙΔΑ ΠΕΝΤΕ - (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου