Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Με 55 διασώστες για 8 μήνες μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ενισχύονται οι Τομείς του ΕΚΑΒ στο Αιγαίο


Το ΕΚΑΒ ενισχύεται με 55 διασώστες για τα νησιά που είναι χώροι υποδοχής προσφύγων. Αναμένεται η έγγραφη συναίνεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, αφού προηγήθηκε προφορική συνεννόηση. Η συμφωνία περιλαμβάνει και χρηματοδότηση για αγορά εξοπλισμού και αναλωσίμων υλικών ύψους περίπου 300.000 ευρώ. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται το γεγονός ότι η διαδικασίες πρόσληψης και προμήθειας των υλικών θα είναι πολύ σύντομες, διότι το Υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί τεχνικά το θέμα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα είναι ο φορέας υλοποίησης όλου του εγχειρήματος που θα περιλαμβάνει ακόμη και προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών για την 2η ΥΠΕ.

Τα νησιά που θα ενισχυθούν είναι Λέσβος, Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Χίος, Ικαρία. Οι προτάσεις του ΕΚΑΒ περιλαμβάνουν και ενίσχυση τομέων όπως η Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη όπου το ΕΚΑΒ έχει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νησιωτών.

Οι 8 μήνες συμβάσεις για το προσφυγικό παράλληλα με συμβάσεις εποχικού προσωπικού που προτείνει το ΕΚΑΒ και με τις επικείμενες προσλήψεις των 186 διασωστών που αναμένονται σε περίπου 1 μήνα θα δώσουν ανάσα στα μεγάλα κενά που παρουσιάζει σήμερα το σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στην νησιωτική Ελλάδα. 

Όταν η κρίση χτυπάει τη χώρα και πρέπει  να γίνουν περικοπές και κλεισίματα νοσοκομείων όπως με την προηγούμενη κυβέρνηση, τότε η ενίσχυση του φορέα διακομιδών είναι επιβεβλημένη δήλωσε στο ΕΚΑΒNews ο απερχόμενος μετά από παραίτησή του Διευθυντής ΕΚΑΒ Μυτιλήνης-12ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ Μανόλης Τσανικλίδης.

ΠΗΓΗ:http://www.ekabnews.gr/2015/11/55-8.html

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση Πνιγμονής από Διασώστη -Πληρωμα Ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.



Από την επίδειξη αντιμετώπισης περιστατικού πνιγμονής κατά τη διάρκεια του τετράωρου σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών που πρόσφερε εθελοντικά σε σχολείο ο διασώστηςπλήρωμα -ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ κ.Αναστάσης Στεφανάκης.

Η πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής σφηνωθεί στο πίσω μέρος του λαιμού και με αυτόν τον τρόπο αποφράζει την είσοδο προς την τραχεία. Ένα τέτοιο θύμα μπορεί να εμφανίσει δυσκολίες στην αναπνοή και να μελανιάσει. Εάν έχει τις αισθήσεις του μπορεί να προσπαθήσει να σας δείξει ότι πνίγεται, δείχνοντας ή πιάνοντας τον λαιμό του με τα χέρια του.
ΔΕΙΤΕ ΤA VIDEO