Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Λειτουργία ιδιωτικών ασθενοφόρων



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
Αθήνα 24-04-2013                                                                                         
Αριθ. Πρωτ. 120                                          
ΠΡΟΣ: Σ.Δ.Ο.Ε.
Υπόψη Κου Κουτσουρέλη Γ.
ΘΕΜΑ: Λειτουργία ιδιωτικών ασθενοφόρων
   Η παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά και η διακομιδή βαρέως πασχόντων και ασθενών που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προγραμματισμένη εισαγωγή σε κατάλληλο Υγειονομικό Σχηματισμό έχει ανατεθεί στο πεδίο δράσης και επιχειρησιακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. 
Δικαιολογητικός λόγος των παραπάνω ρυθμίσεων είναι η πλήρης και δωρεάν διασφάλιση των προαναφερόμενων υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες από τον μοναδικό κρατικό φορέα πανελλαδικής ανάπτυξης , γεγονός που αποβαίνει προς όφελος του
δημοσίου συμφέροντος , διότι αποσκοπούν στην παροχή της δωρεάν δημόσιας υγείας.

   Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα κατοχής και κυκλοφορίας ασθενοφόρων από ιδιωτικούς φορείς, προβλέπεται από την υπ’ αριθμό Α5/31536/2624/25-05-2005 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών (σχετ.α), η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 1959/91. όπως τροποποιημένη ισχύει σήμερα, σύμφωνα  με την οποία « ….ΦΙΧ μεταφοράς ασθενών (ασθενοφόρα) χορηγούνται σε ιδιωτικές κλινικές ή επιχειρήσεις που απασχολούν εργάτες ή τεχνίτες και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα οποία διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό για εξειδικευμένες εξετάσεις προς μεταφορά των εξεταζόμενων σε αυτά, σε Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Μ.Χ.Α.) που λειτουργούν εκτός
Νοσοκομείων και Κλινικών, καθώς και σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις που νόμιμα ασκούν τον ασφαλιστικό κλάδο 18 «βοήθεια» του άρθρου 13 Ν.Δ. 400/1970 προς μεταφορά ασφαλισμένων προσώπων, χωρίς άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου…» εφόσον πληρούνται οι καθοριζόμενες προϋποθέσεις.

   Πολλοί «κλινικάρχες» αναζητώντας την εμπορική εκμετάλλευση της δυνατότητας που έχουν για άδεια ασθενοφόρου, προβαίνουν σε αγορά ασθενοφόρου για παράνομη εμπορική εκμετάλλευσή του, απασχολώντας μάλιστα κατά κύριο λόγο ανασφάλιστο προσωπικό.
Αυτό προκύπτει από καταγγελίες πολιτών, δημοσιεύματα στα ΜΜΕ καθώς και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών ασθενοφόρων, ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων (επισυνάπτονται τα σχετικά
έγγραφα). 

   Σύμφωνα με ερώτηση του βουλευτή  Κου Νικολόπουλου Νίκου (σχετ.β) υπάρχουν κενά στο έλεγχο του Κράτους για την παράνομη κυκλοφορία ιδιωτικών ασθενοφόρων και παράνομες μετασκευές των Ι.Χ Φορτηγών σε Ασθενοφόρα οχήματα.
   Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» (σχετ.γ) εκατοντάδες «πειρατικά» ασθενοφόρα «καταπλέουν»
ανενόχλητα στο ΕΣΥ. Περισσότερες από 250 ιδιωτικές κινητές μονάδες διακομιδής ασθενών εκμεταλλευόμενες το έλλειμμα του καθ’ ύλην αρμόδιου δημόσιου φορέα, του ΕΚΑΒ, λυμαίνονται το ευαίσθητο αυτό πεδίο της υγείας, παραβιάζοντας προκλητικά το ισχύον νομικό πλαίσιο και αποκομίζοντας τεράστια και «μαύρα» κέρδη εις βάρος των ασθενών. Η «ταρίφα» για διακομιδή εντός της Αττικής κυμαίνεται από 40 έως 80 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση από το νοσοκομείο στην οικία του ασθενούς. Η δε χρέωση για διακομιδή από το νοσοκομείο σε περιφέρεια μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι εάν ασθενής καλέσει ιδιωτικό ασθενοφόρο και στο μεταξύ τον παραλάβει το ΕΚΑΒ, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει έστω 40 ευρώ για την κλήση!

   Σύμφωνα με τον Σύλλογο Α.Δ.Π.Α ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ (σχετ. δ) οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες ( κλινικές , νοσοκομεία, ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών), εκμεταλλεύονται τους αποφοίτους του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ, την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας και μορίων για τον πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ με τους εξής τρόπους.
Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών αναγκάζουν τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ να δουλεύουν πολλές ώρες πάνω από το οκτάωρο χωρίς να τις πληρωθούν. Δουλεύουν χωρίς ένσημα η τους κολλάνε μόνο τα μισά ένσημα.
Βρίσκονται στα δικαστήρια με ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ διότι τους χρωστάνε χρήματα για την εργασία που τους έχουν παρέχει , ποσά τα οποία φτάνουν και στα 10.000 ευρώ.

   Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερήσια» (σχετ.ε) Aσθενοφόρα «μαϊμού» μεταφέρουν ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία, αρκεί να καταβάλουν... κόμιστρο ύψους τουλάχιστον 3 ευρώ το χιλιόμετρο, αφού η «ταρίφα» καθορίζεται κυρίως από τον προορισμό. Έτσι, για μια μεταφορά από το Nέο Ψυχικό προς το KAT το κόστος φθάνει και τα 60 ευρώ, ποσό που, βεβαίως, θα πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Kι αν η διαδρομή είναι εκτός λεκανοπεδίου της Aττικής, τότε το κόστος της μεταφοράς μπορεί να ξεπεράσει και τα 500 ευρώ.

   Καταθέτουμε διαφημιστικά έντυπα-κάρτες (σχετ.στ) οι οποίες διανέμονται σε ασθενείς και συνοδούς αυτών, από εργαζόμενους σε ιδιωτικά ασθενοφόρα, σε θαλάμους και σε χώρους δημόσιων νοσοκομείων.

Συμπερασματικά η διεύρυνση και επέκταση των ιδιωτικών φορέων που δικαιούνται να κατέχουν και κυκλοφορούν ασθενοφόρα οχήματα και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος διακομιδής ασθενών, είναι βέβαιο ότι δημιουργεί κοινωνικές αναταράξεις , κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών, που παρέχει η κρατική μέριμνα στον προνοσοκομειακό χώρο και τέλος εκμετάλλευση της κρισιμότητας της υγείας πασχόντων που χρήζουν διακομιδής σε Υγειονομικό Σχηματισμό.

Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος            Ο  Γ. Γραμματέας

Χούσος Ιωάννης              Κιτσόπουλος Αλέξιος