Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΕΚ ΕΚΑΒ


Ερώτηση 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

- Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 

Θέμα: Σχετικά με τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων καταρτιζόμενων στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ 

Το ΙΕΚ του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης στην ειδικότητα 'Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου'. Την 1/8/2012 εκδόθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων υποψηφίων καταρτιζομένων για το Α' εξάμηνο του έτους, η οποία περιλαμβάνει τα απαραίτητα προσόντα και τις προϋποθέσεις των υποψηφίων σπουδαστών. Με βάση αυτά τα προσόντα γίνεται και η μοριοδότηση των υποψηφίων, όπως αποδεικνύεται και από το έντυπο της αίτησης επιλογής (βαθμός απολυτηρίου, ηλικία, πολυτεκνία).
Στις επιλογές σπουδαστών έως πρόσφατα, η επιλογή γινόταν με την μέθοδο της 'προσωπικής συνέντευξης', μιας καθόλου αντικειμενικής διαδικασίας, η οποία λειτουργούσε ως πελατειακός μηχανισμός προσλήψεων τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Ας μη ξεχνάμε ότι στο ΕΚΑΒ προσλαμβάνονται ως Διασώστες, αποκλειστικά και μόνο απόφοιτοι του ΙΕΚ ΕΚΑΒ. Άρα η είσοδός τους στο ΙΕΚ και η εν συνεχεία αποφοίτησή τους λειτουργεί ως διαβατήριο για τον μετέπειτα διορισμό τους στο ΕΚΑΒ, μέσω του ΑΣΕΠ.
Έτσι, ενώ η ύπαρξη μοριοδότησης στην επιλογή, υπέχει στοιχειώδη αντικειμενικότητα – και επομένως θέτει εν αμφιβόλω την χρησιμότητα της προσωπικής συνέντευξης – η συνεχιζόμενη χρήση αυτής της πρακτικής θα δημιουργούσε σοβαρές αμφιβολίες για τη διαφάνεια της επιλογής των υποψηφίων.
Μια τέτοια διαδικασία, εφόσον συνεχιστεί και φέτος, είναι πιθανό να λειτουργήσει ως μέσο 'φιλτραρίσματος ημετέρων', όσων τελικά επιλέγονται για κατάρτιση αλλά και μετέπειτα διορίζονται στην υπηρεσία. Και φυσικά, κανένα δείγμα δεν υπάρχει ως τώρα ότι οι πρακτικές αυτές δεν θα εφαρμοστούν και κατά το τρέχον έτος.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια θα είναι τελικά τα φετινά κριτήρια επιλογής των υποψηφίων καταρτιζομένων στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ και πόσα μόρια θα λαμβάνει το κάθε κριτήριο; Τι μέτρα θα πάρετε, ώστε να διασφαλισθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια κατά την επιλογή των τελικών συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και να σταματήσει 'μια και καλή' η ρουσφετολογική πρακτική, των προηγούμενων χρόνων, που εξυπηρετούσε μεθοδευμένα η 'προσωπική συνέντευξη';
2. Θα προχωρήσετε στην κατάργηση του θεσμού της 'προσωπικής συνέντευξης' και την αντικατάστασή του με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε η επιλογή των υποψηφίων κατά το τρέχον έτος και στο μέλλον να γίνεται με διαφανή και αντικειμενική μέθοδο; 

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας
Στρατούλης Δημήτρης

 
ΠΗΓΗ: http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=19344

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ (VIDEO)

Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε, αναπαριστά με τη βοήθεια της τεχνολογίας τι ακριβώς συμβαίνει στην καρδιά μας, όταν κάποιος πάθει έμφραγμα. 
Το βίντεο ξεκινάει με την καθημερινότητα μιας γυναίκας που παθαίνει έμφραγμα ενώ οδηγάει...

Στη συνέχεια και με τρισδιάστατη απεικόνιση μεταφερόμαστε μέσα στην καρδιά, όπου και παρακολουθούμε τη ροή του αίματος και πως εκείνο ξαφνικά σταματάει.



ΔΕΙΤΕ ΤΟ   VIDEO

  
ΠΗΓΗ:http://www.aniwthoi.net/