Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΤΟΛΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Nanotechnology 2011- Στολές που αλλάζουν χρώμα, φωτιζόμενες και ενεργειακά αυτόνομες τσάντες και αναπηρικά αμαξίδια με "υφασμάτινους" αισθητήρες: τα "έξυπνα" υφάσματα αλλάζουν τη ζωή μας!


Εκ πρώτης όψεως, θα μοιάζουν με κανονικές στολές διασωστών. Στο βάθος τους, όμως, θα κρύβουν -χάρη και στη νανοτεχνολογία- έναν συνδυασμό από σωτήριες ιδιότητες: θα αλλάζουν ...χρώμα όταν η θερμοκρασία αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, θα ενσωματώνουν επιβραδυντές καύσης και θα προστατεύουν τον άνθρωπο που τις φοράει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
    Πρόκειται για τη νέα γενιά στολών για διασώστες, που δημιουργούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFEPROTEX (7ο πρόγραμμα-πλαίσιο), με συντονιστή μάλιστα Έλληνα εταίρο!
    «Τα πρωτότυπα των νέων στολών εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013. Αν όλα εξελιχθούν κατ΄ευχήν, η παραγωγή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός διετίας από σήμερα, με βάση, όμως, το πολύ αισιόδοξο σενάριο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η χημικός μηχανικός Σύλβια Παυλίδου, εκ μέρους της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ).
    Η ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ είναι ο συντονιστής εταίρος του προγράμματος και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
    Το SAFEPROTEX (Σεϊφπρότεξ) -που ξεκίνησε πέρυσι, έχει διάρκεια 42 μηνών και προϋπολογισμό 4,2 εκατ. ευρώ- ενώνει υπό τη σκέπη του 18 εταίρους από εννέα χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ην.Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία). Σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη, 18μηνη φάση, στο τέλος της οποίας θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί όλα τα υφάσματα, για να ακολουθήσει το στάδιο σχεδιασμού των στολών.
    Τετραπλή ελληνική παρουσία
    ====================
    Η Ελλάδα έχει τετραπλή παρουσία στο πρόγραμμα, αφού πέραν της ΕΤΑΚΕΙ, μετέχουν σε αυτό οι εταιρείες "Calsta Workwear SA" και "Nanothinx SA" (έρευνα-ανάπτυξη νανοσωλήνων άνθρακα) και η ομάδα διάσωσης Rescue.Gr, με έδρα τη Θεσσαλονίκη (στο έργο μετέχει άλλη μία ομάδα διάσωσης, από την Ισπανία. Οι ομάδες είναι απαραίτητοι εταίροι, καθώς αποτελούν τον τελικό χρήστη και άρα μπορούν να παράσχουν πολύτιμη πληροφόρηση στους ερευνητές).
    «Οι στολές αυτές είτε θα ενσωματώνουν δραστικά συστατικά μέσα στις ίνες των υφασμάτων είτε θα υποστούν επιφανειακή τελική επεξεργασία, που θα τούς προσδίδει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κάποια απ΄τα ενδιάμεσα υλικά και υφάσματα έχουν ήδη αναπτυχθεί. Μεταξύ άλλων, είναι έτοιμα τα θερμοχρωμικά νήματα, που αλλάζουν χρώμα όταν η θερμοκρασία υπερβεί μια συγκεκριμένη τιμή, ενώ έχουν αναπτυχθεί και τα νήματα με τροποποιημένα νανοσωματίδια πηλού, που συνδυάζονται με επιβραδυντές καύσης. Σε μικρή κλίμακα έχουν αναπτυχθεί και οι ίνες με νανοσωλήνες άνθρακα, οι οποίες έχουν αντιστατική δράση και παρουσιάζουν πυρανθεκτικότητα", λέει η κα Παυλίδου, ομιλήτρια στο 8ο συνέδριο νανοτεχνολογίας και νανοεπιστημών της Nanotechnology 2011, που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και τη Helexpo ΔΕΘ με τη συμμετοχή 2.000 ερευνητών και επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.
    Ασπίδα προστασίας έναντι πολλαπλών κινδύνων
    ================================
    Η καινοτομία των στολών εδράζεται αφενός στο είδος των δραστικών συστατικών που θα ενσωματώνουν στις ίνες τους και αφετέρου στον συνδυασμό πολλών προστατευτικών ιδιοτήτων.
    Φανταστείτε έναν διασώστη, που θα πρέπει ν΄ αντιμετωπίσει μια πλημμύρα. Εχθρός του δεν είναι μόνο το νερό, αλλά και τα χημικά, που ενδεχομένως θα έχουν εισρεύσει σε αυτό από τα νοικοκυριά ή από βιομηχανίες.
    Ή έναν διασώστη που εμπλέκεται σε απεγκλωβισμούς. Δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο ερείπια και κτήρια υπό κατάρρευση, αλλά ενδεχομένως και πυρκαγιές. Οι στολές που οι "18" δημιουργούν στα εργαστήριά τους έχουν στόχο ακριβώς να συνδυάσουν μια σειρά από προστατευτικούς παράγοντες.
    «Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε μια υπερ-στολή πυροσβέστη, αλλά μια στολή που θα προστατέψει έναν διασώστη, ο οποίος βέβαια δεν θα βρίσκεται στο κέντρο της φωτιάς, όπως ο πυροσβέστης, ούτε θα βουτήξει με το κεφάλι στα χημικά, αλλά θα έχει μια αυξημένη προστασία», σημειώνει η κα Παυλίδου.
    Και πώς φτάνουμε από το εργαστήριο στη μαζική παραγωγή; Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο σχήμα του SAFEPROTEX (μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές) θα μπορούσαν μελλοντικά να αναλάβουν την παραγωγή των ειδικών στολών σε βιομηχανική κλίμακα.
    Θα είναι πολύ πιο ακριβές από μια συμβατική στολή; ρωτήσαμε την κα Παυλίδου. «Αν οι στολές φτάσουν στην παραγωγή, θα χρειαστεί να γίνει κάποια ανάλυση κόστους. Κι ίσως στη διάρκειά της αποδειχθεί ότι για να είναι ανταγωνιστικές από άποψη τιμής, θα πρέπει να αφαιρέσουμε κάποιες από τις ιδιότητές τους», διευκρινίζει.
    Ενεργειακά αυτόνομη φωτιζόμενη …τσάντα
    ============================
    Οι στολές του SAFEPROTEX δεν είναι τα μοναδικά "έξυπνα" ρούχα, που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της Nanotechnology 2011: ο καθηγητής K.Χέρτλεερ (C.Hertleer), του Πανεπιστημίου της Γάνδης (Technologiepark 907), θα μιλήσει στο συνέδριο για την ευρωπαϊκή δράση SYSTEX, η οποία "στρώνει το χαλί" στα μικροσυστήματα ...που φοριούνται. Υπό την ομπρέλα του SYSTEX μια σειρά από πρωτότυπα παρουσιάστηκαν σχεδόν έναν μήνα πριν στην εμπορική έκθεση Techtextil στη Φρανκφούρτη και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Μεταξύ αυτών, τα παρακάτω:
    -Sensing Tex Light Bag: Μπορεί ένα φερμουάρ να σας βοηθήσει να βρείτε τα μικροπράγματα μέσα στην τσάντα σας, με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου ηλιακού πάνελ; Αν σας ακούγεται πολύπλοκο, ο Miguel Ridao από τη Βαρκελώνη έχει αντίθετη γνώμη. Έτσι, στο πρωτότυπο τσάντας, που δημιούργησε υπάρχει ένα υφασμάτινο φινίρισμα, το οποίο παράγει φως, όταν ο ιδιοκτήτης ανοίξει το φερμουάρ. Η τσάντα είναι ενεργειακά αυτόνομη, καθώς συλλέγει την ηλιακή ενέργεια μέσω του πάνελ που προαναφέρθηκε.
    Διαδραστικό αναπηρικό αμαξίδιο με "υφασμάτινους" αισθητήρες
    =========================================
    -Odith: δημιουργώντας το διαδραστικό αναπηρικό αμαξίδιο. Ο Riccaro Marchesi από τη Φλωρεντία κατάφερε να ενσωματώσει σε αμαξίδιο ένα φορητό σύστημα παρακολούθησης της στάσης του σώματος. Δύο υφασμάτινοι αναλογικοί αισθητήρες πίεσης ενσωματώνονται στο κάλυμμα της πλάτης του καθίσματος και ισάριθμοι στα μπράτσα του, επιτρέποντας τη συνεχή παρακολούθηση της στάσης του άνω μέρους του σώματος και των χεριών, ώστε ο χρήστης να κάθεται άνετα, να μην κουράζεται και να μην "πιάνεται".
    Εξάλλου, κανονικά "τρέχει" στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ το πρόγραμμα "Υφατρόνικ", προϋπολογισμού 785.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και, όπως έχει ήδη γράψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως στόχο την ενσωμάτωση εύκαμπτων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (π.χ., ομπρέλες, σκηνές, τσάντες χειρός), εξασφαλίζοντας έναν βαθμό ενεργειακής αυτονομίας στον χρήστη. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013._
    (Αλεξάνδρα Γούτα)


 ΠΗΓΗ:http://efagonizesthe.blogspot.com/2011/07/nanotechnology-2011.html

ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ – ΟΣΤΕΟΓΕΝΕΣΗ.


Τα οστά στο έμβρυο δεν αποτελούνται από την αρχή από οστέινη ουσία αλλά από μια ουσία από συνδετικό ιστό που σχηματίζει το λεγόμενο υμενώδη σκελετό. ]
Έπειτα μετατρέπεται ο ιστός αυτός σε χόνδρινη ουσία και σχηματίζεται ο χόνδρινος σκελετός.
Τα  διάφορα μέρη αυτού του σκελετού περιβάλλονται από το περιχόνδριο που περιέχει ειδικά κύτταρα, τους οστεοβλάστες.
 Οι οστεοβλάστες μπορούν να παράγουν  οστεΪνη, που αντικαθιστά τη χόνδρινη ουσία.
Έτσι τα περισσότερα οστά του σκελετού του ανθρώπου περνούν στην εμβρυική ζωή από το υμενώδες στάδιο στο χόνδρινο στάδιο και τελικά στο στάδιο του οστίτη ιστού. Η οστεοποίηση αυτή λέγεται χόνδρινη οστεοποίηση και τα οστά που σχηματίζονται έτσι λέγονται χονδρογενη.
Υπάρχουν όμως λίγα οστά, όπως τα οστά του θολού του κρανίου, τα περισσότερα του προσώπου και η κλείδα, που σε αυτά η οστεΪνη πλάθεται όταν βρίσκονται στο υμενώδες στάδιο.  Η οστεοποίηση  αυτή λέγεται υμενώδης και τα οστά που παράγονται από αυτήν υμενωγενη.

1). Χόνδρινη οστεοποίηση. Ο χονδρικός ιστός μετατρέπεται σε οστίτη ιστό με μια πολύπλοκη  επεξεργασία, που σε γενικές γραμμές ακολουθει την εξής διαδικασία:
Στο χονδρικό ιστό εισβάλουν αιμοφόρα αγγεία, τα οποία συνοδεύονται από ειδικά κύτταρα τους χονδροκλαστες.
Οι χονδροκλαστες προκαλούν διάλυση και εξαφάνιση του  χονδρικού ιστού.
Στις θέσεις, που έχουν σχηματιστεί από την απορρόφηση του χονδρικού ιστού, με την ενέργεια άλλων ειδικών κύτταρων των οστεοβλαστών, παράγεται οστέινη. Η οστεοποίηση του χονδρικού ιστού αρχίζει πάντοτε από συγκεκριμένες θέσεις για κάθε οστό, που λέγονται πυρήνες οστεώσεως.
 Για τα μακριά οστά υπάρχει ένας πυρήνας οστεώσεως στη διάχυση και από ένας στις επιφύσεις.
Οι πυρήνες οστεώσεως εμφανίζονται σε κάθε οστό σε μια συγκεκριμένη ηλικία  ακόμα και μετά τον τοκετό και μέχρι το 20ο έτος της ηλικίας. Γι’ αυτό η ακτινολογική εξέταση του σκελετού  του παιδιού επιτρέπει να καθοριστεί η οστική ηλικία. Γνωρίζοντας λοιπόν την κανονική ηλικία του παιδιού και συγκρίνοντας την με την οστική του ηλικία μπορεί ο γιατρός να διαγνώσει μιαν αρρώστια οστών, όπως ραχίτιδα , φυματίωση κ.τ.λ..

2). Υμενώδης οστεοποίηση. Η υμενώδης οστεοποίηση χαρακτηρίζεται από την απουσία του σταδίου του χονδρικού ιστού. Στα οστά αυτά απευθείας από το υμενώδες στάδιο εχομε παράγωγη οστέινης ουσίας, με την ενέργεια των οστεοβλαστών.

ΒΛ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΥΧΟΣ Α ΑΝΑΤΟΜΙΑ , Ε.Δ.ΚΑΤΡΙΤΣΗ ΚΑΙ Δ.ΚΑΛΕΚΗ, ΑΘΗΝΑ 1993, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ 1954, ΣΕΛ10, ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ  Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΑΒ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !

ღ •*˛°˛*˛°* ★˚˛*˛°ღ .˛K A Λ Α•˛*.˛°.Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α°˛.*ღ
*. •˛*˛°˛*˛° /♥.♥\*˛*˛°.˛*.˛•˛.*。ΥΓΕΙΑ •˛.*。*˛.*˛.*˛*˛°.˛*
ღ _██_˛*˛°/♥.*.♥\*˛• ΟΝΕΙΡΑ*。• •˛ღ * ΑΓΑΠΗ °˛.*。*ΕΥΤYΧΙΑ˛.*ღ
° (´• ̮•) *° '/♥.*♥*♥.\.˛*˛°.˛.˛__Π______ * ˛* ˛˛*˛°.ღ *˛*˛°.˛*˛*˛°.˛*
* (..•..)*. ./♥*♥.*♥*♥\°.•*ﻨ* /________/ °\*. *.ΧΑΜΟΓΕΛΑ。˛*ღ ˛°.
.°(...•..) • /♥*♥*♥*♥*♥\.*˛. |田 田 田|田|*.。* *˛*˛°.˛*ღ (¯`v´¯)
*(…’•’...) *˛°.˛*█ °˛.*。;•* |田 田 田|門|╬╬╬╬╬*٠'•*˛° ; '`·.¸.·´ χρονια πολλα!! ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ :ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ
 
 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011


ΒΓΕΣ ΑΠ' ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ..............

ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝ ΦΕΡΕΙ ΜΑΝΤΡΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ.
ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΒΓΗΣ ΑΠ’ ΑΥΤΟ. 
ΕΞΩ ΕΧΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΦΑΗ Ο ΛΥΚΟΣ.
ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΟΜΩΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΕ ΦΑΗ Ο ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΕ ΑΡΜΕΓΗ.
ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΣ ΕΞΩ, ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΗΣ ΝΑ ΨΑΧΝΗΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΝΤΡΙ …
ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΝΤΡΕΣ ΙΔΙΕΣ ΕΙΝΑΙ.
ΖΗΣΕ ΞΕΜΑΝΤΡΙΟΣ : 
ΖΗΣΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΝΣ


 
 Τα κυριότερα αίτια της δυσπραγίας του ΚΝΣ είναι πρωτογενή η δευτερογενή

Οι συνηθέστερες πρωτογενείς βλάβες  που μπορεί  να απαιτήσουν επείγουσα αντιμετώπιση σε εξωνοσοκομειακο χώρο είναι: 
 
  • ·         Αγγειακά επεισόδια, π.χ αυτόματες αιμορραγίες, ισχαιμικά έμπρακτα.
  • ·         Κρανιοεγκεφαλικες κακώσεις, ανεξαρτήτως βαρύτητας, εντος του πρώτου 24ωρου.
  • ·         Λοιμώξεις του ΚΝΣ π.χ μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα.
  • ·         Status epilepticus.
  • ·         Bαρυ ψυχωτικό επεισόδιο που συνοδεύεται από διέγερση.

Ένας φυσιολογικός, και κατά μείζονα λόγο ένας παθολογικός, εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει δευτερογενώς εφόσον προκύψει μια από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • ·         Διαταραχές από το κυκλοφορικό σύστημα (υπόταση η υπέρταση). Η υπόταση ( ΣΑΠ< 80 mmHg η  30-40% μικρότερη της προηγούμενης τιμής) συνεπάγεται μείωση της ροής του αίματος στα εγκεφαλικά αγγεία ιδίως σε άτομα με αγγειοπαθειες. Η υπέρταση (ΔΑΠ> 140 mmHg)εκτός από την πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικής αιμορραγίας μπορεί να προκαλέσει και εγκεφαλικό οίδημα.
  • ·         Διαταραχές απο το αναπνευστικό σύστημα ( υποξια η υπερκαπνια). Το εγκεφαλικό κύτταρο δυσπραγει και ανεπαρκει  αν το  PaO2 μειωθεί < 40 mmHg h to PCO2 η αυξηθεί> 70 mmHg. To τελευταίο αποτελεί  σύνηθες αίτιο κώματος σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) η άτομα που κάνουν χρήση  κατασταλτικών η ναρκωτικών ουσιών.
  • ·         Μεταβολικές διαταραχές ( υπογλυκαιμία η υπεργλυκαιμία). Το εγκεφαλικό κύτταρο ανεπαρκει σε καταστάσεις υπογλυκαιμίας ( σάκχαρο αίματος <40 mg/dl) η υπεργλυκαιμία ( σάκχαρο αίματος> 600 mg/dl). Στη διαφορική διάγνωση βοηθαει το γεγονός ότι η υπογλυκαιμία εγκαθίσταται απότομα και είναι συχνή σε ασθενείς που παίρνουν ινσουλίνη, ενώ η υπεργλυκαιμία εγκαθίσταται προοδευτικότερα και συνήθως συνοδεύεται από βαριά αφυδάτωση. Ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος (με glucostix) μπορεί να γίνει παντού και είναι καθοριστικό για τη διάγνωση.
  • ·         Παρουσία εξωγενών η ενδογενών τοξικών ουσιών (π.χ αλκοόλης, δηλητηρίων, ουραιμίας, τοξιναιμίας) μπορεί να επιφέρει βαριές διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας.

 Υποψία ύπαρξης τοξικών ουσιών στο αίμα τίθεται όταν ο ασθενής : 

α).  είναι σε κώμα με κλίμακα Γλασκώβης < (δεν απαντά σε προφορικές εντολές) . ΚΑΤΩ ΠΙΝΑΚΑΣ

Κλίμακα Γλασκώβης για την αξιολόγηση του επίπεδου συνείδησης.

1.    Άνοιγμα οφθαλμών

-        Αυτόματο                                    4
-       Στη φωνή                                     3
-       Στον πόνο                                    2
-       Καμία αντίδραση                          1

2.    Κινητική απόκριση

-       Υπακοή σε εντολές                        6
-       Εντοπισμός του πόνου                  5
-       Απόσυρση άκρων στον πόνο        4
-       Κάμψη άκρων στον πόνο              3
-       Έκταση άκρων στον πόνο             2
-       Καμία αντίδραση                            1

3.    Λεκτικη αποκριση

-       Άτομο προσανατολισμένο              5
-       Άτομο συγχυτικο                            4
-       Ακατάληπτες λέξεις                        3
-       Ακατανόητοι ήχοι                           2
-       Καμία αντίδραση                            1


β). δεν έχει ιστορικό τραύματος  

γ) δεν έχει ανισοκορια

δ) δε βελτιώνεται μετά από  ΕΦ χορήγηση  20-30 ml D/W 50%

ε). δε βελτιώνεται ( δεν ξυπναει) μετά από  ΕΦ χορήγηση αντίδοτων των οπιούχων (Ναλοξονης NARKAN) και των βενζοδιαζεπινων ( φλουμαζελινης ANEXATE).


Συμπτωματολογία διαταραχών ΚΝΣ

Τα συνηθεστέρα συμπτώματα και σημεία που απαιτούν την αυξημένη εγρήγορση του  παραϊατρικού – διασωστη  πλήρωμα ασθενοφόρου η ιατρού είναι:

  • ·         Διαταραχές επίπεδου συνειδήσης, όπως υπνηλία, δυσαρθρία, αταξία, ναυτία, αδυναμία προσανατολισμού, ακατάληπτες λέξεις, αδυναμία εκτέλεσης  προφορικής εντολής, διέγερση , επιθετικότητα.
  • ·         Νευρολογικά  ελλείμματα ( ιδίως κινητικού νευρώνα), όπως αδυναμία ανοιγματων οφθαλμών ακόμα και στον πόνο, διάφορα κινητικότητας μεταξύ δεξιού και αριστερού ημιμορίου του σώματος, διαταραχές αναπνοής, κατάργηση φαρυγγικών αντανακλαστικών.  



Θεραπευτική προσέγγιση επειγόντων από το ΚΝΣ

 Η βασική αντιμετώπιση των ασθενών με σοβαρή συμπτωματολογία και σημειολογία από το ΚΝΣ περιλαμβάνεται στον αλγόριθμο του κώματος και αφορά κυρίως την:

  • ·         Απελευθέρωση και διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού,
  • ·         Υποστήριξη αναπνοής,
  • ·         Χορήγηση Ο2
  • ·         Υποστήριξη της κυκλοφορίας με υγρά και φάρμακα ώστε 100 mmHg <ΣΑΠ < 180 mmHg
  • ·         Σταθεροποίηση ΑΜΣΣ


ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΩΜΑΤΟΣ (GCS<10)

Ισχύει πάντα:

Απελευθέρωση αεραγωγού + προστασία από εισροφηση

           Υποστήριξη αναπνοής + χορήγηση Ο 2
Εξασφάλιση δυο φλεβών + υποστήριξη κυκλοφορίας
                            Προστασία ΑΜΣΣ
                               Κλήση ΕΚΑΒ

Πηγη:Επιστημονική εταιρία φοιτητών ιατρικής Ελλάδος, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ 1995,      ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΝΣ, ΣΕΛ. 20-21-22-23.




Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΜΑΣ






 Μέσα στο αυτί μας γίνεται μια πολύπλοκη αλυσίδα γεγονότων προκειμένου να λάβουμε τους ήχους του περιβάλλοντος.

Δείτε ένα όμορφο βίντεο του BBC που μας εξηγεί πως λειτουργεί ο κόσμος του αυτιού μας.





Το αυτί έχει τρία τμήματα ή τομείς - το έξω αυτί, το μέσο αυτί και το έσω αυτί.

Κάθε τμήμα έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία που επιτρέπει στα ηχητικά κύματα που έρχονται στο αυτί να μετασχηματισθούν σε ηλεκτρικούς παλμούς που ο εγκέφαλος μπορεί να κατανοήσει.

Το έξω αυτί συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα οδηγεί στο μέσο αυτί. 

Εκεί, το μέσο αυτί ενισχύει τον ήχο και τον μεταδίδει στο έσω αυτί.

Το έσω αυτί μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρικούς παλμούς που ταξιδεύουν μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο.

1. Το έξω αυτί συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα οδηγεί στον ακουστικό πόρο.

2. Ο ακουστικός πόρος μεταφέρει τα ηχητικά κύματα στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη).

3. Τα ηχητικά κύματα προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη).

4. Τα οστάρια στο μέσο αυτί (σφύρα, άκμονας και αναβολέας) ανιχνεύουν αυτές τις δονήσεις.

5. Οι δονήσεις περνούν μέσω του οβάλ παραθύρου στον κοχλία, θέτοντας το υγρό του κοχλία σε κίνηση. Αυτό προκαλεί τον μετασχηματισμό των ηχητικών κυμάτων σε ηλεκτρικούς παλμούς από τα ειδικά νευρικά κύτταρα.

6. Το ακουστικό νεύρο μεταδίδει αυτούς τους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο, όπου και ακούγονται σαν ήχος.

ΠΗΓΗ: http://www.planitikos.com/2011/05/vid_17.html

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ. ΕΚΑΒ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ!!!



Το σωματειο ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ  μετα την αναφορα του  στη Βουλη των Ελληνων με  τον πρωην Υφυπουργο Μεταφορων και Επικοινωνιων του ΠΑΣΟΚ   κύριο  Μανώλη Σοφ. Στρατάκη,  η οποία αναφορά στάλθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να απαντήσουν η κάθε μια στο κομμάτι που τις αφορά………… και μετά από την ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων  του σωματείου ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ  μαζί με τον Πρόεδρο κ.ο του  ΣΥΡΙΖΑ  κ. Τσιπρα Αλεξη και τον βουλευτή Ηρακλείου  κ. Μανώλη Κριτσωτακη του  ΣΥΡΙΖΑ . 



Το σωματειο ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ επικοινώνησε με τέσσερις ΔΥΠΕ και τους ρώτησε αν τα πλήρωματα ασθενοφορου που θα προσληφθούν ως επικουρικό προσωπικό θα είναι μόνο διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ  με ΔΙΠΛΩΜΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ  από τη σχολή του ΕΚΑΒ και μόνο…………. 

Μας διαβεβαίωσαν ότι πλέον δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό στα ασθενοφόρα χωρίς Πιστοποίηση από τη σχολή του ΕΚΑΒ…. 

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ……… ΚΑΙ  ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΨΗΦΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ…..ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ …ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΣΟ ΘΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ......

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ Η ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ.



          ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
     ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΩΜΑΗ ΚΟΥΤΣΑΛΙΑΡΗ
 
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ
Πρόεδρος : Στρατακη Μαρια
Αντιπρόεδρος: Στάμου Βασίλειος
Γραμματέας Α : Θωμαή Κουτσαλιαρη
Γραμματέας Β : Τσιρκας Θεόδωρος
Ταμείας: :Χαιρετης Αριστείδης
Έφορος :  Μπαρζιγκας χρηστος
Σύμβουλοι: Τζανετη Νικολαος
Σύμβουλοι : Σπηλιοτοπουλος Διονυσιος
Σύμβουλοι :Χριστίνα Βουλγαριδου:
Εφορευτική επιτροπή: Εφορευτική επιτροπή :Παπαδακης Χαράλαμπος
Εφορευτική επιτροπή :Χριστοφοριδης Βασιλης