Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την συνάντηση και ενημέρωση από την πρόεδρο του σωματείου ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ κα. Μ. Στρατάκη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτακης, από κοινού με τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελεγχου κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων


Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
με θέμα: «Διασώστες-Πληρώματα Ασθενοφόρου Ε.Κ.Α.Β.»


Επίσης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων


Ερώτηση, από κοινού με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
με θέμα: «Νέος Οργανισμός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και ασυλοποίησης»


Αναφορά, από κοινού με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
με θέμα: «Η αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας που στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».


Ακολουθούν τα κείμενα
των ερωτήσεων (σελ.3 )
της αναφοράς (σελ.1)
                                                                                                                                   25.10.2011
                                                                                                                         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Πανελληνιο Σωματειο Αδιοριστων Διασωστων - Πληρωματων Ασθενοφορου ΕΚΑΒ





ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α



ΕΡΩΤΗΣΗ
25.10.11
Προς τον κ.  Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Διασώστες-Πληρώματα Ασθενοφόρου Ε.Κ.Α.Β.»

Από το 1999 λειτουργεί η σχολή Ι.Ε.Κ. Ε.Κ.Α.Β. ειδικότητας «Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου» με διάρκεια φοίτησης δύο έτη και με σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα στελέχωσης του Ε.Κ.Α.Β. με εξειδικευμένο προσωπικό.
Παρά όμως την πληθώρα πιστοποιημένων-διπλωματούχων διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, απόφοιτων της σχολής του Ε.Κ.Α.Β., ακόμη και σήμερα σε θέσεις που θα έπρεπε να στελεχώνονται αποκλειστικά από διπλωματούχους πιστοποιημένους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, σε θέσεις που προκηρύσσονται ζητούνται απλά πληρώματα ασθενοφόρου.
 Σε ό,τι αφορά δε στο πεδίο της ιδιωτικής διακομιδής υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διότι στη στελέχωση των ιδιωτικών ασθενοφόρων  δεν απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο και καταρτισμένο πλήρωμα.
Επίσης, ενώ με το Π.Δ. αρ.62/2007 (ΦΕΚ Α αρ. 70/22 Μαρτίου 2007) καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων διπλώματος του οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου», ωστόσο κανένας διασώστης δεν έχει πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Επειδή ο χώρος της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας και το επίπεδο και η ποιότητα της προνοσοκομειακής φροντίδας είναι άμεσα συνυφασμένη με την έκβαση και την πορεία κάθε περιστατικού.
Επειδή το Ε.Κ.Α.Β. αποτελεί μια υπηρεσία που η ειδίκευση και επαρκής εκπαίδευση του προσωπικού του αποτελεί προαπαιτούμενο για την καλή λειτουργία του.
Επειδή δεν είναι δυνατόν από δω και στο εξής οι προκηρύξεις σχετικά με προσλήψεις για πληρώματα Ε.Κ.Α.Β. να μην αφορούν τους πάνω από 1500 αδιόριστους πιστοποιημένους & διπλωματούχους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.       Ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο του υπουργείου σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση  και αναβάθμιση του Ε.Κ.Α.Β. αλλά και την πλήρη στελέχωση του από πιστοποιημένους-διπλωματούχους απόφοιτους του Ι.Ε.Κ. Ε.Κ.Α.Β. με ειδικότητα «Διασώστες-Πληρώματα ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β.»;
2.        Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε εφεξής οι θέσεις σε ασθενοφόρα του Ε.Σ.Υ. να καλύπτονται από διπλωματούχους του Ι.Ε.Κ. Ε.Κ.Α.Β. με ειδικότητα «Διασώστες-Πληρώματα ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β.»;
3.       Προτίθεται να εξετάσει την θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων στη στελέχωση και των ιδιωτικών ασθενοφόρων ώστε να υπάρχει και εκεί εξειδικευμένο και καταρτισμένο πλήρωμα με δίπλωμα-πιστοποίηση από τη σχολή του Ε.Κ.Α.Β.;
4.       Για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί η επαγγελματική άδεια άσκησης της εν λόγω ειδικότητας;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Τσίπρας Αλέξης


Κριτσωτάκης Μιχάλης
Ο πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Αλέξης Τσίπρας



Ο βουλευτης Ηρακλειου του ΣΥΡΙΖΑ , Μιχαλης Κριτσωτακης.




Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ


              ΥΠΟΜΝΗΜΑ    
                                                                  Αθηνα12/10/2011                                                         

Προς: Πρόεδρο ΕΚΑΒ κ. ΙωάννηΡοτζιωκο.


1.).ΣΧΟΛΗ ΕΚΑΒ ΙΕΚ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ – ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

1.).Το παλαιό προσωπικό του ΕΚΑΒ που δούλευε στο δρόμο μέσα στα ασθενοφόρα (το οποίο στελεχώνονταν κυρίως από οδηγούς – τραυματιοφορείς και ελάχιστους νοσηλευτές) , πρώτο από όλους κατάλαβε την επιτακτική ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού για την υπηρεσία.

1.α.)Έτσι το 1999 ανοίγει η πρώτη σχολή του ΕΚΑΒ στην Αθήνα σαν ΙΕΚ Διασωστων – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου. Σκοπός της σχολής ήταν η  παραγωγή εξειδικευμένου προσωπικού για το ΕΚΑΒ, επαγγελματιών υγείας , με γνώσεις, δεξιότητες και ικάνότητες  να  ενεργούν σαν επέκταση του νοσοκομείου στον τόπο του συμβάντος, οι οποίοι θα ήταν ικανοί να προσφέρουν  επείγουσα προνοσοκομειακη φροντιδα στον Έλληνα πολίτη, ο όποιος ματώνει και αφήνει την τελευταία του πνοή στον δρόμο.

1.β). Ένα τεράστιο λάθος που έγινε όμως,( παντα κατά τη δικη μας αποψη) το οποίο έχει οδηγήσει  όλους τους Πιστοποιημένους και Διπλωματούχους διασωστες από τη σχολή του ΕΚΑΒ να βρίσκονται στην τραγική κατάσταση του σήμερα ήταν το εξής:

Η σχολή του ΕΚΑΒ δεν έπρεπε ποτέ και σε καμία περίπτωση να γίνει ΙΕΚ αλλά Ακαδημία σαν την σχολή της Αστυνομίας διετούς και τετραετούς φοίτηση. Στην Ακαδημία αυτή θα εισάγονταν και θα φοιτούσαν ακριβώς τα άτομα που θα είχε ανάγκη το ΕΚΑΒ. Μετά το τέλος της φοίτησης στην Ακαδημία θα διορίζονταν αυτόματος στο ΕΚΑΒ, έχοντας τη γνώση φρέσκια στο μυαλό τους οι απόφοιτοι και όχι μετά από πολλά χρόνια όπως γίνετε σήμερα.


1.γ). Άνοιγμα υπερβολικά πολλών ΙΕΚ  ΕΚΑΒ  πανελλήνιος.

Εφόσον η σχολή του ΕΚΑΒ έγινε ΙΕΚ οι υπεύθυνοι για αυτή την υπόθεση, δεν έμειναν στο άνοιγμα μια η ακόμα δυο και τριών σχολών του ΕΚΑΒ πανελλαδικός μόνο σε κομβικές περιοχές π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και σε προσεκτικά επιλεγμένο αριθμό φοιτητών σε αυτές, τηρώντας τις προδιαγραφές του Οδηγού Κατάρτισης ειδικότητας Διασωστων – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου του 2000 και τις ανάγκες σε προσωπικό του ΕΚΑΒ ( ανάγκες οι οποίες ήταν και ο λόγος δημιουργίας της σχολής).

Αλλά άρχισαν να ανοίγουν ανεξέλεγκτα σχολές ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα χωρίς κανένα λόγο και ανάγκη και σπέρνοντας παράλληλα με το άνοιγμα αυτών  των σχολών την ελπίδα διορισμού στο ΕΚΑΒ σε όλους όσους εισάγονταν σε αυτές.


2.) ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΙΕΚ ΕΚΑΒ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Οι φήμες που κυκλοφορούν για το άνοιγμα περισσότερων σχολών ΙΕΚ ΕΚΑΒ από ότι έχουμε στην πραγματικότητα ανάγκη και μόνο οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να ελέγξουν για την εγκυρότητα του, είναι οι εξής:

2.Α.)Πολιτικοί λόγοι.
2.Β.) Οικονομικοί λόγοι.

2.Α.) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Μετά τη δημιουργία των σχολών  ΙΕΚ ΕΚΑΒ, παιδιά από όλη την Ελλάδα προσπαθούσαν να εισαχθουν σε αυτές, εφόσον η οι σχολές αυτές ήταν το πρώτο βήμα για την εισαγωγή και διορισμό τους στο ΕΚΑΒ. Παντού διαδίδονταν ότι για να διοριστεί κάποιος στο ΕΚΑΒ έπρεπε να έχει τελειώσει και Πιστοποιηθεί από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ , επίσης ότι από τη στιγμή που θα μπει κάποιος σε αυτή τη σχολή είναι σίγουρος ο διορισμός του στο ΕΚΑΒ, ειδικά αν γράψει βαθμό στην Πιστοποίηση πάνω από 17 και ότι οι μαθητές της σχολή είναι ήδη ενταγμένοι στην οικογένεια του ΕΚΑΒ.

Έτσι λοιπόν ορισμένοι αετονύχηδες έταζαν θέσεις στη σχολή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, θέσεις οι οποίες συνεπάγονταν σε διορισμό στο ΕΚΑΒ για πολιτικούς λογούς Π.Χ η ψηφοθηρία κ.α.

Σήμερα μετά την παραγωγή υπερβολικά μεγάλου αριθμού φοιτητών, αποφοίτων και Πιστοποιημένων - Διπλωματούχων διασωστων –πληρωμάτων ασθενοφόρου από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ. Έχουν αρχίσει και διαδίδουν στους φοιτητές της σχολής μετά την εισαγωγής τους στη σχολή , ότι πλέον δεν έρχονται για να διοριστούν στο ΕΚΑΒ , αλλά απλά για να σπουδάσουν. 

Το μόνο που δεν τους λένε είναι ότι Διασωστες – πληρώματα Ασθενοφόρου μόνο το ΕΚΑΒ ζητεί και αυτές είναι οι μόνες θέσεις εργασίας που υπάρχουν γι ‘αυτούς(στα  δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας αλλά και στον ιδιωτικό τομέας δεν επιβάλλεται να προσλάβουν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου αλλά απλά πληρώματα ασθενοφόρου , γι αυτό  το θέμα γίνεται αναλυτική αναφορά πιο κάτω στο κείμενο).

Έτσι οι καινούργιοι φοιτητές της σχολή του ΕΚΑΒ συνεχίζουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται το διορισμό τους στο ΕΚΑΒ ακριβώς όπως και οι παλαιότεροι.

2.Β). ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Άλλη μια φήμη – πιθανή αιτία για το άνοιγμα υπερβολικά πάλλων σχολών σε όλη την Ελλάδα είναι  οικονομικής φύσης και είναι οι εξής:

Α.). Θέσεις Διευθυντών και άλλων υψηλόμισθων υπαλλήλων στη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ.

Β.). Δημιουργία θέσεων σε γραφείο.

Γ. ). Γενικότερα στελέχωση και εξοπλισμός των σχολών ΙΕΚ ΕΚΑΒ, οι οποίες από την αρχή της δημιουργίας τους σε μη κομβικές περιοχές στην επαρχεία , ήταν καταδικασμένες να υπολειτουργούν ( π.χ. η σχολή στο Ναύπλιο η οποία λειτούργησε για ένα και μοναδικό τμήμα.)

Δ.). Το οικονομικό όφελος από τα χρήματα των φοιτητών στην περιζήτητη πλέον σχολή του ΕΚΑΒ στην αρχή κάθε εξαμήνου.




4.).ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΚΑΒ

Με αφορμή τις όλο και συχνότερες φήμες και απαιτήσεις ορισμένων  για  το κλείσιμο της σχολής του ΙΕΚ ΕΚΑΒ γράφτηκες το παρακάτω κείμενο.

1.      Το κλείσιμο της σχολής του ΙΕΚ ΕΚΑΒ  συνεπάγεται με υποβάθμιση και διάλυση της ειδικότητας Διασωστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου . Έτσι τα ασθενοφόρα δημόσια και ιδιωτικά θα συνεχίσουν να στελεχώνονται με ανειδίκευτους και άσχετους με την προνοσοκομειακη φροντίδα υπαλλήλους πολύ επικινδύνων για την δημόσια υγεία.

2.      Το κλείσιμο της δημόσιας  σχολής του ΕΚΑΒ  θα είναι η αρχή για μια καινούργια ιδιωτική και πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, μια ιδιωτικη σχολή Διασωστων –πληρωμάτων ασθενοφόρου που θα χρυσοπληρώσουν όλοι όσοι θα θέλουν να έχουν μέλλον στο επάγγελμα. Ενώ οι Πιστοποιημένοι διασωστες ΕΚΑΒ θα υποβαθμιστούν τελείως.

3.      Ο πιθανός κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και το πιθανό και παράλληλο άνοιγμα ιδιωτικής σχολή διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου, ( ίσως από τους ίδιους πιθανούς αγοραστές του ΕΚΑΒ), μπορεί να οδηγήσει στην εξής τραγική κατάσταση:
·         Ο ιδιώτης που θα αγοράσει το ΕΚΑΒ, να ανοίξει και σχολή διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου από την οποία και θα στελεχώνει τα ασθενοφόρα του, κάτι το οποίο θα οδηγήσει όλους τους Διπλωματούχους και Πιστοποιημενους από τη σχολη ΙΕΚ ΕΚΑΒ ,οι όποιοι θα θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα, να χρυσοπληρώσουν και την ιδιωτική σχολή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας πάνω στην ειδικότητα που είδη έχουν σπουδάσει, αφου το Δίπλωμα από σχόλη ΙΕΚ ΕΚΑΒ θα έχει υποβαθμιστεί τελείως.

4.       Η Φήμη για μια πιθανή διάλυση του ΕΚΑΒ και ενσωμάτωση των ασθενοφόρων  σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας,  με τα σημερινά δεδομένα θα οδηγήσει στην εξής κατάσταση:

Α.) Ανειδίκευτοι και άσχετοι με την προνοσοκομειακη φροντίδα θα μπορούν να δουλέψουν στα ασθενοφόρα.

Β.). Οι υποβαθμισμένοι διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου θα χρησιμοποιούνται στα ασθενοφόρα σαν οδηγοι.

Γ.). Νοσηλευτές θα δουλεύουν στα ασθενοφόρα σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου και αυτό είναι μέγιστο λάθος διότι οι μονοί εκπαιδευμένοι για να δραστηριοποιούνται στον προνοσοκομειακο χώρο και στην επείγουσα προνοσοκομειακη φροντίδα είναι μόνο οι διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου και όχι οι νοσηλευτές οι όποιοι έχουν εκπαιδευτεί για να δραστηριοποιούνται μόνο στον ενδονοσοκομειακο χώρο.

5.).ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΚΑΒ ΣΕ ΤΕΙ

Α.). Η  αναβάθμιση του ΙΕΚ ΕΚΑΒ (διετούς φοίτησης) σε ΤΕΙ (τετραετούς φοίτηση) είναι απόλυτα αναγκαία.

Β.).Εισαγωγή  των Πιστοποιημένων και Διπλωματούχων Διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου στο ΤΕΙ χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και κατάταξη τους στο ανάλογο εκπαιδευτικό έτος , στο οποίο θα είναι ικανοί να παρακολουθήσουν , με τις γνώσεις που απόκτησαν από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ, οι οποίες γνώσεις  στο θεωρητικό επίπεδο ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο των ΙΕΚ.

Γ.). Στην περίπτωση που η ειδικότητα αναβαθμιστεί απαιτούμε να μην κλείσει το ΙΕΚ ΕΚΑΒ έως ότου το ΤΕΙ να είναι έτοιμο για την εισαγωγή φοιτητών σε αυτό, εξαιτίας των κινδύνων που αναφέραμε πιο πάνω (υποβάθμιση της ειδικότητας η και οριστικό κλείσιμο της δημόσιας σχολής διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου και άνοιγμα ιδιωτικής σχολής).
Επίσης μετά την ίδρυση ΤΕΙ  το οριστικό κλείσιμο των ΙΕΚ ΕΚΑΒ.


 
7.). ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΩΝ  ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ.
Δεκατέσσερις μετατάξεις από την ΕΘΕΛ στο ΕΚΑΒ  έχουν ήδη σήμερα πραγματοποιηθεί .Ο κίνδυνος να μεταταχτούν (με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης που πλήττει σήμερα την Πατρίδα μας,)πολλοί περισσότεροι ανειδίκευτοι και άσχετοι με την επείγουσα προνοσοκομειακη φροντίδα, καθώς και η εντελώς ανεπαρκή εκπαίδευση τους από την υπηρεσία τους καθίστα μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. 
Το Ε.Κ.Α.Β, ειναι μια υπηρεσία που η ειδίκευση του προσωπικού είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον οι ζωές πολλών ανθρώπων κρίνονται από τις δικές μας γνώσεις.

Το εξειδικευμένο προσωπικό που θα κάνει την υπηρεσία να πετάξει και γίνει αντάξια των προσδοκιών του Έλληνα πολίτη , ( ο όποιος ματώνει και αφήνει την τελευταία του πνοή στο δρόμο ),
ήδη υπάρχει.
 
 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ  ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ) ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑ ΩΣ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ;;
 
8.). ΑΙΤΗΜΑΤΑ  ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ  ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
 
1.). Θέλουμε να μας δώσετε τα πλήρη στοιχειά με τον αριθμό φοιτητών, αποφοίτων και Διπλωματούχων – Πιστοποιημένων  διασωστων  - πληρωμάτων ασθενοφόρου του ΙΕΚ ΕΚΑΒ από τη στιγμή δημιουργίας της πρώτης σχολής του ΕΚΑΒ έως σήμερα από όλες τις σχολές της Ελλάδος.
2.).Εγγραφή απάντηση  για το λόγο  πουοι σχολές ΙΕΚ ΕΚΑΒ δεν έχουν ακόμη ανοίξει και ενημέρωση για το ποτέ θα ανοίξουν.
3.).Επαναφορά του μέτρου του οδηγού κατάρτισης της ειδικότητας Διασωστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου  2000.
Α.2.1.3. Επιλογή και έγγραφες καταρτιζόμενων.
Ι. Προσόντα Καταρτιζόμενων – Κριτήρια επιλογής.
1. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθέν στο Ι.Ε.Κ  ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα και προϋποθέσεις:
1.3). Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον  1.65 χωρίς υποδήματα και φυσιολογικό βάρος.
Επίσης θέλουμε  εγγραφή απάντηση γιατί δεν τηρήθηκε η γιατί άλλαξε αυτή η προϋπόθεση εισαγωγής στη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ.
Ο μόνος λόγος που μπορούμε να σκεφτούμε για την αφαίρεση αυτού του κριτηρίου επιλογής για την φοίτηση στη σχολή του ΕΚΑΒ  και  από την ειδικότητα μας, είναι το γεγονός ότι θα ήταν αδύνατο να βρεθούν μαθητές ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν και να ανοίξουν οι σχολές ΕΚΑΒ στη επαρχεία.
Υ.Γ. Η επαναφορά αυτού του κριτηρίου επιλογής να μην ισχύσει για όλους τους διασωστες – πλήρωμα ασθενοφόρου οι όποιοι έχουν φοιτήσει και φοιτούν μέχρι σήμερα στην σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ, αλλά να εξαιρέθουν.
 
 
 
 
4.).Κλεισιμο των υπερβολικα πολλων σχολων ΙΕΚ ΕΚΑΒ σε ολη την Ελλαδα (μετα τη ληξη φοιτησης των σπουδαστων σε αυτές, οι οποιοι φοιτουν εως σημερα στο Α εξαμηνο) και η συγκεντρωση της ειδικοτητας σε μια κεντρικη  σχολη αλλα πληρως εξοπλισμενης  σε ένα αλλα κομβικο για ολη την Ελλαδα σημειο π.χ  α) Αθηνα, η β). Θεσσαλονικη.
Καθώς και εισαγωγη μαθητων σε αυτή την σχολη  50 με 70 σε αριθμο  ετησιως.
 
6.).ΑΙΣΧΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ.

Πλέον λόγο υπερβολικού αριθμού αποφοίτων από αυτή τη σχολή, δεν έχουν καμία ελπίδα διορισμού τους στο ΕΚΑΒ , ούτε καν οι απόφοιτοι οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί με είκοσι.

Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια οι Πιστοποιημένοι απόφοιτοι από τη σχολή του ΕΚΑΒ εξαναγκάζονται να βρουν μόρια για το πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ.

Τα μόρια αυτά είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να βρεθούν τι ς περισσότερες φορές.

Πηγές μορίων για τους αδιόριστους διασωστες πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ
 ( ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ), είναι οι εξής :

Α) Στο ΕΣΥ α)στα νοσοκομεία β) στα κέντρα υγείας.

Β ) Στον ιδιωτικό τομέα: α) σε ιδιωτικές εταιρίες με ασθενοφόρα β) σε ιδιωτικές κλινικές , νοσοκομεία.

Γ) Σε σχολή παρόμοιου αντικειμένου.

Οι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ μετά την Πιστοποίηση τους από τη σχολή του ΕΚΑΒ για το λόγο του ότι είναι αδύνατο να βρουν δουλεία πάνω στο αντικείμενο για μόρια, εξαναγκάζονται να φοιτήσουν και σε δεύτερη σχολή συναφούς αντικειμένου ( συνήθως νοσηλευτική τραυματολογία ) με μόνο σκοπό τα 150 μόρια που θα πάρουν από το δεύτερο πτυχίο , με την ελπίδα ότι αυτά θα φτάσουν για να διοριστούν στο ΕΚΑΒ.



ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Οι προκηρύξεις που βγαίνουν από τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία για επικουρικό προσωπικό πάνω στο αντικείμενο, δεν ζητούν ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ αλλά ΑΠΛΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ.

Ζητώντας απλά πληρώματα ασθενοφόρου μπορούν να προσλάβουν οποιοδήποτε και ανειδίκευτο για τη θέση αυτή και όχι Διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ . Οπότε εντελώς ανειδίκευτα άτομα χειρίζονται ανθρώπινες ζωές σε πολύ απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή τους ….παίζοντας κορώνα γράμματα και τη ζωή και την ανάρρωση του ασθενούς, εφόσον το μόνο που μπορούν να του προσφέρουν είναι μια απλή μεταφορά σαν ταξί . Η μόνη διαφορά με το ταξί είναι ότι στα ασθενοφόρα που οδηγούν οι ανειδίκευτοι ο ασθενής θα πάει στο νοσοκομείο απλά ξαπλωτός πάνω στο φορείο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο κανόνας για τη στελέχωση των ιδιωτικών οχημάτων μαρτυρά την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πεδίο της ιδιωτικής διακομιδής στη χώρα μας, καθώς στα ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο και καταρτισμένο πλήρωμα. Σε αντίθεση με τις υψηλές προδιαγραφές που τίθενται σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση πληρώματος ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, ορίζεται ότι «το ιδιωτικό όχημα πρέπει να έχει οδηγό και συνοδηγό, καθώς και ότι ο οδηγός ή έστω ο συνοδηγός να έχει στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρία στην παροχή πρώτων βοηθειών»!



1) Πολλές ιδιωτικές εταιρίες βαφτίζουν ανειδίκευτους ως διασώστες, έχοντας βγάλει απλά ένα τριήμερο σεμινάριο το οποίο κοστίζει 400 ευρώ.

2) Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες ( κλινικές , νοσοκομεία, ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών), εκμεταλλεύονται τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους εύρεση εργασίας και μορίων για τον πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ με τους εξής τρόπους.

α.) Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών αναγκάζουν τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ να δουλεύουν πολλές ώρες πάνω από το οκτάωρο χωρίς να τις πληρωθούν .

β). Δουλεύουν χωρίς ένσημα η τους κολλανε μόνο τα μισά ένσημα.

γ).Βρίσκονται στα δικαστήρια με ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ διότι τους χρωστάνε χρήματα για την εργασία που τους έχουν παρέχει , ποσά τα οποία φτάνουν και στα 10.000 ευρώ.

δ). Πολλές ιδιωτικές εταιρίες , περνανε τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ στα χαρτιά τους σαν νοσηλευτές και όχι σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, διότι έτσι κερδίζουν 100 ευρώ από τα ένσημα και άλλα 100 ευρώ από τον μισθό τους , όποτε:

α). Οι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ δεν πληρώνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

β). δεν έχουν μόρια για το διορισμό τους στο ΕΚΑΒ.

3). Σε πολλές ιδιωτικές εταιρίες δουλεύουν διορισμένοι εκαβιτες τις ελεύθερες ώρες τους << μαύρα>>.

Τους εκαβιτες αυτούς δεν μπορεί κάνεις να τους κατηγορήσει γι αυτό, διότι αυτοί βρήκαν ορθάνοικτη την πόρτα και μπήκαν. Για να έχουν φτάσει να δουλεύουν σε δυο δουλείες σημαίνει ότι περνανε μεγάλες φουρτούνες και έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Όμως δεν έχουν καμία δικαιολογία όλες οι διοικήσεις οι οποίες πέρασαν από το ΕΚΑΒ , διότι αυτές είναι που επιτρέπουν στους διορισμένους εκαβιτες << εν γνώσιν τους >> να δουλεύουν σε δυο δουλείες. Οι εκαβιτες που δουλεύουν και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι κοινό μυστικό στο κόσμο του ΕΚΑΒ.

Δουλεύοντας οι διορισμένοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ταυτόχρονα έχει τις εξής επιπτώσεις για τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ:

α) Μένουν άνεργοι .

β) δεν βρίσκουν μόρια , οπότε κλείνει γι αυτούς η πόρτα του ΕΚΑΒ.

γ) ο ιδιώτης έχοντας τον διορισμένο να του δουλεύει πολύ φθηνή διώχνουν από την εταιρία τους πολύ εύκολα τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ, διότι προσωπικό έχουν για να κινείτε η εταιρία τους, οπότε ο αδιόριστος η θα δεχτεί τη θέση εργασίας με τους όρους που συμφέρει τον ιδιώτη η θα μείνει άνεργος.

4) ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Από τις 1000 γυναίκες που θα ζητήσουν δουλειά στο ιδιώτη μόνο η μια ίσως έχει ελπίδα να εργαστεί πάνω στο αντικείμενο.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται για αυτό το θέμα είναι οι εξής:

α). Οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί.

β).Οι γυναίκες δεν είναι χειροδύναμες.

γ). Δεν δέχονται να έχουν δίπλα τους στο ασθενοφόρο γυναίκες διότι ερεθίζονται.

5) FACEBOOK

Οι επιτήδειοι δεν άργησαν να εκμεταλλευτούν και τον καινούργιο ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας.

Μερικοί διορισμένοι οι οποίοι ενδιαφέρονται δήθεν για τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ , τους πλευρίζουν από το facebook με πονηρούς σκοπούς. Αρχίζουν το ψάρεμα λέγοντας ότι είναι κρίμα να μην μπορούν να διοριστούν στο ΕΚΑΒ, διότι το ΕΚΑΒ έχει ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό και ότι πρέπει να κάνουν κάτι γρήγορα για εύρεση μορίων , αλλιώς να ξεχάσουν το διορισμό τους. Σαν καλοθελητές τους λένε ότι επειδή τους συμπάθησαν θα τους βοηθήσουν με τον εξής τρόπο: Δηλαδή ότι έχουν φίλους σε ιδιωτικές εταιρίες και αν πληρώσουν σε αυτές 400 ευρώ θα τους κολλανε ένσημα σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

6) ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

Α). Διορίζονται πολύτεκνοι χωρίς πιστοποίηση, δηλαδή ανειδίκευτοι ( Το κράτος πολύ σωστά δίνει προτεραιότητα στους διορισμούς πολυτέκνων και το ίδιο θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον αρκεί οι πολύτεκνοι αυτοί να είναι πιστοποιημένοι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ)

Β) Διορίζονται ανειδίκευτοι Μουσουλμάνοι για πολιτικούς λόγους ως διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

Γ)Διορίζονται ανειδίκευτοι άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ. ( άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ υπάρχουν εκατοντάδες πιστοποιημένοι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ , άλλα δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τους ανειδίκευτους.



6). ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Από τις 31/3/2007 Με το προεδρικό διάταγμα αρ.62/2007 (ΦΕΚ Α αρ. 70/22 Μαρτίου 2007) καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων διπλώματος του οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ο.Ε.Ε.Κ ) επιπέδου Μεταδευτεροβαθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας << Διασωστης – Πληρώμα Ασθενοφόρου>> της ομάδας Υγείας του Τομέα <<Υγείας – Αισθητικής- Κοινωνικών Υπηρεσιών>>.



Από τοτε εως και σημερα κανενας διασωστης – πληρωμα ασθενοφορου ΕΚΑΒ που εχει κανει τα χαρτια του δεν πηρε αδεια ασκησεως επαγγελματος, αλλα ουτε και οι δημοσιες υπηρεσιες μας λενε τι χαρτια χρειαζονται για να τα καταθεσουμε διοτι δεν ξερουν.

Για ολη αυτή την κατάσταση που περνάμε τα παιδια του ΕΚΑΒ δεν υπάρχει δικαιολογία καμια, ουτε καν η άγνοια των υπευθύνων διοτι άγνοια σχετικα με το θεμα δεν εχουν.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ - ΑΔΠΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ  ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΑΒ Κ. Ι. ΡΟΤΖΙΩΚΟΥ ΜΕ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΑΒ- ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ
Σήμερα 12/10/2011 επισκεφτήκαμε τον πρόεδρο του  ΕΚΑΒ κ. Ιωάννη Ροτζιωκο  μετά από ραντεβού που είχαμε κανονίσει.
Θέλαμε ν α του δώσουμε προσωπικά σαν  Πανελλήνιο Σωματείο  Αδιόριστων Διασωστων Πληρωμάτων Ασθενοφόρου ΕΚΑΒ (ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ )ένα υπόμνημα που είχαμε ετοιμάσει σχετικά με τη σχολή του ΕΚΑΒ κυρίως και άλλα σχετικά θέματα.
Ο κ.Ροτζιωκος μας δέχτηκε και άρχισε να μας μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο  ΕΚΑΒ και  για τις απαιτήσεις  και φασαρίες των εργαζομένων σε αυτή την υπηρεσία οι οποίοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Μας μίλησε για το έργο που έχει προσφέρει στο ΕΚΑΒ , το οποίο δυνάμεις του ΕΚΑΒ προσπαθούν να κρύψουν  και για τα σχέδια του σχετικά με αυτή την υπηρεσία.
Μας ανέφερε ότι σκοπεύει να φτιάξει ένα υγειονομικό χάρτη του ΕΚΑΒ, για να δούμε τις πραγματικές  ανάγκες για  διασωστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου σε κάθε περιοχή στην Ελλάδα, καθώς και τις ανάγκες σε ασθενοφόρα.
Μας ενημέρωσε επίσης ότι το ΕΚΑΒ δεν έχει καθόλου δημόσιες σχέσεις, αλλά τεμπέληδες που έχουν διαλύσει το τμήμα και είναι άσχετοι με το αντικείμενο. Αυτό ίσως είναι ένας λόγος που η ειδικότητα μας δεν προωθείτε και ο Έλληνας πολίτης δεν ξέρει για τους Διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου και τη σχολή του ΕΚΑΒ αλλά μας θεώρει οδηγούς η τραυματιοφορείς.
Επίσης ότι το 1/3 του προσωπικού του ΕΚΑΒ δουλεύει στο δρόμο ενώ τα 2/3 στο γραφείο για λογούς υγείας σωματικούς και ψυχολογικούς. Έξω στα ασθενοφόρα δουλεύουν 7οο άτομα ( δεν καταλάβαμε αν αυτός ο αριθμός ήταν μόνο στην Αθήνα η πανελλαδικά).
Επίσης μας ενημέρωσε ότι κάθε ασθενοφόρο για να λειτουργήσει χρειάζεται 11 άτομα συνολικά.
Μας είπε ότι προσπαθεί να χωρίσει το ΕΚΑΒ σε δυο τομείς τα <<επείγοντα>> και τα <<χρόνια>> περιστατικά.
Οτι τα ταξί περνούν πολλά χρήματα από τα δημοσια ταμεία για τις απλεςμεταφορες π.χ. για αιμοκαθάρσεις  κ.τ.λ  και ότι αν το ΕΚΑΒ έπαιρνε αυτές τις διακομιδές θα ειχε μεγάλο οικονομικό όφελος.
Εμείς του απαντήσαμε πως καλό είναι να γίνει αυτό άλλα με βασική προϋπόθεση να μην είναι αιτία αυτό ο διαχωρισμός των διακομιδών  να πουλήσουν τα<< χρόνια>> περιστατικά στους ιδιώτες αλλά να μείνουν μόνο και πάντα δημόσια. Ο Πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι το ΕΚΑΒ  θα παραμείνει δημόσιο.
Μας είπε επίσης ότι είδε μεγάλο χαλί το καλοκαίρι στο ΕΚΑΒ όπου αναγκάστηκαν να φύγουν τα πληρώματα ασθενοφόρου  από Αθήνα  προς τα νησιά, και πως πρέπει να προσλαμβάνουν κάθε καλοκαίρι διασωστες με συμβάσεις λίγων μηνών.
Εμείς του απαντήσαμε ότι είναι  πιο καλά να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες διασωστων  με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ να διορίσουν μόνιμους. Μας απαντά ότι το ΕΚΑΒ δεν έχει σχέση με τη ΔΥΠΕ και εφοσον στο  ΕΚΑΒ διορισμοί μόνιμων δεν θα γίνουν, τουλάχιστον να κάνει συμβασιούχων.
Μας ανακοίνωσε επισης  σχετικά με τη σχολη  ΙΕΚ ΕΚΑΒ ότι κατόρθωσε να κατεβάσει τα δίδακτρα για κάθε εξάμηνο και ότι τα βιβλία που αγόραζε η σχολή ως τότε  150 ευρώ κατόρθωσε να τα αγοράσει με σχεδόν  40ευρω.
Όλα αυτά βεβαία ήταν εκτός θέματος γιατί εμείς είχαμε πάει για άλλο λόγο εκεί  και όχι για να μιλήσουμε για τα εσωτερικά προβλήματα του ΕΚΑΒ , τα οποία εν μέρη μας αφορούν αλλά δεν ήταν της στιγμής.
Ο αντιπρόεδρος του σωματείου μας κ. Βασιλειος  Στάμου του εξηγεί ότι αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν ακόμη εμάς και ότι δεν ήρθαμε για να μιλήσουμε γι αυτό το λόγο μαζί του.
Τον ρωτάει λοιπόν να μας πληροφορήσει σχετικά με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ο Προεδρος μας απαντά ότι είναι σύμφωνος και ότι πρέπει να πάρουμε την άδεια για να κατοχυρωθούμε σαν επάγγελμα………. του λέμε ότι έχουμε κάνει αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων  σχετικά με αυτό το θέμα και μας απαντά ότι οι Εκαβιτες δεν ήθελαν τόσο καιρο να βγάλουμε την άδεια αλλά τώρα τελευταία δεν έχουν αντίρρηση κ.α.
Επίσης ο ο Πρόεδρος έκανε μια αναφορά  για τους  παλιούς και καινούργιους Διασωστες , ο αντιπρόεδρος του σωματείου μας τον ερωτάει να μας ενημερώσει για το ποιοι είναι οι παλιοί διασωστες, εφόσον διασωστες παλιά δεν υπήρχαν και είμαστε καινούργια ειδικότητα ………….ο Πρόεδρος  όμως δεν μας απάντησε.
Ο κ. Ροτζιωκος συνεχίζει να μιλά για το ΕΚΑΒ και δεν ρωτάει καθόλου για το σκοπό της επίσκεψης  μας στο γραφείο του. Βεβαία η αναφορά που κάναμε στη Βουλή των Ελλήνων έχει σταλθεί και στο ΕΚΑΒ για το κομμάτι που το αφορά από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όποτε γνώριζε ήδη πολλά από τα αιτήματα μας.
Δίνουμε στα χεριά του Πρόεδρου ΕΚΑΒ το υπόμνημα που είχαμε ετοιμάσει.
Η πρόεδρος του σωματείου μας κ. Μαρία Στρατάκη  ρωτάει τον κ. Ροτζιωκο ….. <<Ακούγονται φήμες σχετικά με το κλείσιμο της σχολής του ΕΚΑΒ.>>
Ο πρόεδρος μας απαντά με καμάρι …………….δεν είναι αλήθεια αφού φέτος ανοίξαμε σχολή και στη Ρόδο. 
 Του λέει ξανά  η πρόεδρος  του σωματείου μας ….. << κύριε Ροτζιώκο γι αυτό ακριβώς το λόγο σας έχουμε επισκεφτεί σήμερα και σας ρωτάμε για ποιο λόγο ανοίξατε σχολή στη Ρόδο εφόσον ήδη στην σχολή της Αθήνα φοιτούν παιδιά από όλη την Ελλάδα και τη Ρόδο;>>
<<Σας έχουμε γράψει αυτό το  υπόμνημα, στο όποιο σας εξηγούμε και ζητάμε αναβάθμιση της σχολής του ΕΚΑΒ σε ΤΕΙ   η κλείσιμο όλων των σχολών του ΕΚΑΒ και συγκέντρωση τους σε ένα κεντρικό και  άρτια εξοπλισμένο ΙΕΚ ΕΚΑΒ με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά έτος>>
Ακόμα ότι στα κριτήρια επιλογής  μαθητών για την σχολή του ΕΚΑΒ υπάρχει και το κριτήριο ύψους και βάρους το οποίο δεν έχει τηρηθεί όπως ορίζει ο οδηγός επαγγελματικής κατάρτισης  διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου του 2000…. ο Πρόεδρος μας απαντά ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με αυτό το θέμα……….. σηκώνεται ξαφνικά και μας ενημερωνει ότι τέλειωσε η ώρα και έχει άλλο ραντεβού ……….τρέχει με γοργά βήματα στην πόρτα πριν καν σηκωθούμε από τις καρέκλες μας  και προσκαλεί άλλο άτομο μέσα στο γραφείο του………….. βγήκαμε καταθέσαμε ξανά άλλο ένα   υπόμνημα  και στο πρωτόκολλο και φύγαμε.
Η συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και η ενημέρωση μας για τα προβλήματα και το έργο του στο ΕΚΑΒ ήταν πολύ καλή , αλλά ο κύριος Ροτζιωκος θα πρέπει να μάθει να ακούει πρώτα και όχι να αγνοεί προβλήματα και καταστάσεις που έτσι κι αλλιώς θα αντιμετωπίσει , αν βεβαία εξακολουθήσει να είναι Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και στο μέλλον.
Εμείς σε αυτή την καθαρά για τυπικούς λόγους επίσκεψη στο γραφείο  του ολοκληρώσαμε το σκοπό μας, ο οποίος ήταν να παραδώσουμε στα χεριά του υπόμνημα ώστε να είναι ενήμερος πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν αδιόριστοι διασωστες  - πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ   και δεν απογοητευθήκαμε καθόλου ,διότι δεν περιμέναμε συζητήσεις και λύσεις των προβλημάτων από το ιδιο το  ΕΚΑΒ. 

 Οι διαλογοι εγιναν μεταξυ :

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΑΒ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΤΖΙΩΚΟΥ

και Πανελληνιου Σωματειου Αδιοριστων Διασωστων - Πληρωματων Ασθενοφορου ΕΚΑΒ, ( ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ)

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ
       ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΤΑΚΗ
                                                              
                                                              ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                          ΣΤΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ



                                                              
                                                                                

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΤΖΙΩΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ

            

                                     ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ




     
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ  ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ

   ΥΠΟΜΝΗΜΑ
                                                                               

                                                                                        Αθηνα 12/10/2011

Προς: Πρόεδρο ΕΚΑΒ κ. Ιωάννη Ροτζιωκο.


1.).ΣΧΟΛΗ ΕΚΑΒ ΙΕΚ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ – ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

1.).Το παλαιό προσωπικό του ΕΚΑΒ που δούλευε στο δρόμο μέσα στα ασθενοφόρα (το οποίο στελεχώνονταν κυρίως από οδηγούς – τραυματιοφορείς και ελάχιστους νοσηλευτές) , πρώτο από όλους κατάλαβε την επιτακτική ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού για την υπηρεσία.

1.α.)Έτσι το 1999 ανοίγει η πρώτη σχολή του ΕΚΑΒ στην Αθήνα σαν ΙΕΚ Διασωστων – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου. Σκοπός της σχολής ήταν η  παραγωγή εξειδικευμένου προσωπικού για το ΕΚΑΒ, επαγγελματιών υγείας , με γνώσεις, δεξιότητες και ικάνότητες  να  ενεργούν σαν επέκταση του νοσοκομείου στον τόπο του συμβάντος, οι οποίοι θα ήταν ικανοί να προσφέρουν  επείγουσα προνοσοκομειακη φροντιδα στον Έλληνα πολίτη, ο όποιος ματώνει και αφήνει την τελευταία του πνοή στον δρόμο.

1.β). Ένα τεράστιο λάθος που έγινε όμως,( παντα κατά τη δικη μας αποψη) το οποίο έχει οδηγήσει  όλους τους Πιστοποιημένους και Διπλωματούχους διασωστες από τη σχολή του ΕΚΑΒ να βρίσκονται στην τραγική κατάσταση του σήμερα ήταν το εξής:
Η σχολή του ΕΚΑΒ δεν έπρεπε ποτέ και σε καμία περίπτωση να γίνει ΙΕΚ αλλά Ακαδημία σαν την σχολή της Αστυνομίας διετούς και τετραετούς φοίτηση. Στην Ακαδημία αυτή θα εισάγονταν και θα φοιτούσαν ακριβώς τα άτομα που θα είχε ανάγκη το ΕΚΑΒ. Μετά το τέλος της φοίτησης στην Ακαδημία θα διορίζονταν αυτόματος στο ΕΚΑΒ, έχοντας τη γνώση φρέσκια στο μυαλό τους οι απόφοιτοι και όχι μετά από πολλά χρόνια όπως γίνετε σήμερα.


1.γ). Άνοιγμα υπερβολικά πολλών ΙΕΚ  ΕΚΑΒ  πανελλήνιος.

Εφόσον η σχολή του ΕΚΑΒ έγινε ΙΕΚ οι υπεύθυνοι για αυτή την υπόθεση, δεν έμειναν στο άνοιγμα μια η ακόμα δυο και τριών σχολών του ΕΚΑΒ πανελλαδικός μόνο σε κομβικές περιοχές π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και σε προσεκτικά επιλεγμένο αριθμό φοιτητών σε αυτές, τηρώντας τις προδιαγραφές του Οδηγού Κατάρτισης ειδικότητας Διασωστων – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου του 2000 και τις ανάγκες σε προσωπικό του ΕΚΑΒ ( ανάγκες οι οποίες ήταν και ο λόγος δημιουργίας της σχολής).
Αλλά άρχισαν να ανοίγουν ανεξέλεγκτα σχολές ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα χωρίς κανένα λόγο και ανάγκη και σπέρνοντας παράλληλα με το άνοιγμα αυτών  των σχολών την ελπίδα διορισμού στο ΕΚΑΒ σε όλους όσους εισάγονταν σε αυτές.


2.) ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΙΕΚ ΕΚΑΒ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Οι φήμες που κυκλοφορούν για το άνοιγμα περισσότερων σχολών ΙΕΚ ΕΚΑΒ από ότι έχουμε στην πραγματικότητα ανάγκη και μόνο οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να ελέγξουν για την εγκυρότητα του, είναι οι εξής:
2.Α.)Πολιτικοί λόγοι.
2.Β.) Οικονομικοί λόγοι.

2.Α.) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Μετά τη δημιουργία των σχολών  ΙΕΚ ΕΚΑΒ, παιδιά από όλη την Ελλάδα προσπαθούσαν να εισαχθουν σε αυτές, εφόσον η οι σχολές αυτές ήταν το πρώτο βήμα για την εισαγωγή και διορισμό τους στο ΕΚΑΒ. Παντού διαδίδονταν ότι για να διοριστεί κάποιος στο ΕΚΑΒ έπρεπε να έχει τελειώσει και Πιστοποιηθεί από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ , επίσης ότι από τη στιγμή που θα μπει κάποιος σε αυτή τη σχολή είναι σίγουρος ο διορισμός του στο ΕΚΑΒ, ειδικά αν γράψει βαθμό στην Πιστοποίηση πάνω από 17 και ότι οι μαθητές της σχολή είναι ήδη ενταγμένοι στην οικογένεια του ΕΚΑΒ.
Έτσι λοιπόν ορισμένοι αετονύχηδες έταζαν θέσεις στη σχολή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, θέσεις οι οποίες συνεπάγονταν σε διορισμό στο ΕΚΑΒ για πολιτικούς λογούς Π.Χ η ψηφοθηρία κ.α.
Σήμερα μετά την παραγωγή υπερβολικά μεγάλου αριθμού φοιτητών, αποφοίτων και Πιστοποιημένων - Διπλωματούχων διασωστων –πληρωμάτων ασθενοφόρου από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ. Έχουν αρχίσει και διαδίδουν στους φοιτητές της σχολής μετά την εισαγωγής τους στη σχολή , ότι πλέον δεν έρχονται για να διοριστούν στο ΕΚΑΒ , αλλά απλά για να σπουδάσουν. Το μόνο που δεν τους λένε είναι ότι Διασωστες – πληρώματα Ασθενοφόρου μόνο το ΕΚΑΒ ζητεί και αυτές είναι οι μόνες θέσεις εργασίας που υπάρχουν γι ‘αυτούς(στα  δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας αλλά και στον ιδιωτικό τομέας δεν επιβάλλεται να προσλάβουν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου αλλά απλά πληρώματα ασθενοφόρου , γι αυτό  το θέμα γίνεται αναλυτική αναφορά πιο κάτω στο κείμενο).
Έτσι οι καινούργιοι φοιτητές της σχολή του ΕΚΑΒ συνεχίζουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται το διορισμό τους στο ΕΚΑΒ ακριβώς όπως και οι παλαιότεροι.

2.Β). ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Άλλη μια φήμη – πιθανή αιτία για το άνοιγμα υπερβολικά πάλλων σχολών σε όλη την Ελλάδα είναι  οικονομικής φύσης και είναι οι εξής:
Α.). Θέσεις Διευθυντών και άλλων υψηλόμισθων υπαλλήλων στη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ.
Β.). Δημιουργία θέσεων σε γραφείο.
Γ. ). Γενικότερα στελέχωση και εξοπλισμός των σχολών ΙΕΚ ΕΚΑΒ, οι οποίες από την αρχή της δημιουργίας τους σε μη κομβικές περιοχές στην επαρχεία , ήταν καταδικασμένες να υπολειτουργούν ( π.χ. η σχολή στο Ναύπλιο η οποία λειτούργησε για ένα και μοναδικό τμήμα.)
Δ.). Το οικονομικό όφελος από τα χρήματα των φοιτητών στην περιζήτητη πλέον σχολή του ΕΚΑΒ στην αρχή κάθε εξαμήνου.


3.).ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Διαβάζοντας ποιο προσεκτικά τον νόμο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, υπάρχει μια αναφορά για ''διασώστης ασθενοφόρου'', είναι προφανές οτι δεν εχει καμία σχέση με το αναγνωρισμένο (απο Ελλάδα και ΕΕ) «διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου», οπου πλαισιώνεται απο τον νεο νόμο του ΥΥ&ΚΑ καθώς και με Προεδρικό Διάταγμα.
Εκτός απο το επίσημο αναγνωρισμένο επάγγελμα των πιστοποιημένων & διπλωματούχων «διασωστών-πλήρωμα ασθενοφόρου», κυκλοφορούν επίσης οι εξής απίθανες ειδικότητες (όπου και σε αυτές αναφέρεται ο νόμος), οδηγός-τραυματιοφορέας, οδηγός-ασθενοφόρων, διασώστης-οδηγός ασθενοφόρου, πλήρωμα ασθενοφόρου σε κέντρα υγείας, που είναι διάφοροι τύποι είτε εμπειρικοί, είτε νοσηλευτές με κάποιο σεμινάριο, απόφοιτοι της σχολής ή  φοιτητές κάποιου 6μήνου της σχολής του ΕΚΑΒ, διάφορα σεμινάρια, είτε οτι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας.
Αυτοι οι τιτλοι δεν υπαρχουν και πρεπει και θα απαιτηθει σε ολες τις  προκηρύξεις και θεσεις που αφορουν την πληρωση θεσεων ασθενοφορου να εργαζονται μονο Πιστοποιημενοι και Διπλωματουχοι Διασωστες – Πληρωματα ασθενοφρου από τη σχολη του ΕΚΑΒ.


4.).ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΚΑΒ

Με αφορμή τις όλο και συχνότερες φήμες και απαιτήσεις ορισμένων  για  το κλείσιμο της σχολής του ΙΕΚ ΕΚΑΒ γράφτηκες το παρακάτω κείμενο.
1.      Το κλείσιμο της σχολής του ΙΕΚ ΕΚΑΒ  συνεπάγεται με υποβάθμιση και διάλυση της ειδικότητας Διασωστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου . Έτσι τα ασθενοφόρα δημόσια και ιδιωτικά θα συνεχίσουν να στελεχώνονται με ανειδίκευτους και άσχετους με την προνοσοκομειακη φροντίδα υπαλλήλους πολύ επικινδύνων για την δημόσια υγεία.
2.      Το κλείσιμο της δημόσιας  σχολής του ΕΚΑΒ  θα είναι η αρχή για μια καινούργια ιδιωτική και πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, μια ιδιωτικη σχολή Διασωστων –πληρωμάτων ασθενοφόρου που θα χρυσοπληρώσουν όλοι όσοι θα θέλουν να έχουν μέλλον στο επάγγελμα. Ενώ οι Πιστοποιημένοι διασωστες ΕΚΑΒ θα υποβαθμιστούν τελείως.
3.      Ο πιθανός κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και το πιθανό και παράλληλο άνοιγμα ιδιωτικής σχολή διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου, ( ίσως από τους ίδιους πιθανούς αγοραστές του ΕΚΑΒ), μπορεί να οδηγήσει στην εξής τραγική κατάσταση:
·         Ο ιδιώτης που θα αγοράσει το ΕΚΑΒ, να ανοίξει και σχολή διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου από την οποία και θα στελεχώνει τα ασθενοφόρα του, κάτι το οποίο θα οδηγήσει όλους τους Διπλωματούχους και Πιστοποιημενους από τη σχολη ΙΕΚ ΕΚΑΒ ,οι όποιοι θα θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα, να χρυσοπληρώσουν και την ιδιωτική σχολή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας πάνω στην ειδικότητα που είδη έχουν σπουδάσει, αφου το Δίπλωμα από σχόλη ΙΕΚ ΕΚΑΒ θα έχει υποβαθμιστεί τελείως.
4.       Η Φήμη για μια πιθανή διάλυση του ΕΚΑΒ και ενσωμάτωση των ασθενοφόρων  σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας,  με τα σημερινά δεδομένα θα οδηγήσει στην εξής κατάσταση:
Α.) Ανειδίκευτοι και άσχετοι με την προνοσοκομειακη φροντίδα θα μπορούν να δουλέψουν στα ασθενοφόρα.
Β.). Οι υποβαθμισμένοι διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου θα χρησιμοποιούνται στα ασθενοφόρα σαν οδηγοι.
Γ.). Νοσηλευτές θα δουλεύουν στα ασθενοφόρα σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου και αυτό είναι μέγιστο λάθος διότι οι μονοί εκπαιδευμένοι για να δραστηριοποιούνται στον προνοσοκομειακο χώρο και στην επείγουσα προνοσοκομειακη φροντίδα είναι μόνο οι διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου και όχι οι νοσηλευτές οι όποιοι έχουν εκπαιδευτεί για να δραστηριοποιούνται μόνο στον ενδονοσοκομειακο χώρο.


5.).ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΚΑΒ ΣΕ ΤΕΙ


Α.). Η  αναβάθμιση του ΙΕΚ ΕΚΑΒ (διετούς φοίτησης) σε ΤΕΙ (τετραετούς φοίτηση) είναι απόλυτα αναγκαία.

Β.).Εισαγωγή  των Πιστοποιημένων και Διπλωματούχων Διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου στο ΤΕΙ χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και κατάταξη τους στο ανάλογο εκπαιδευτικό έτος , στο οποίο θα είναι ικανοί να παρακολουθήσουν , με τις γνώσεις που απόκτησαν από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ, οι οποίες γνώσεις  στο θεωρητικό επίπεδο ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο των ΙΕΚ.

Γ.). Στην περίπτωση που η ειδικότητα αναβαθμιστεί απαιτούμε να μην κλείσει το ΙΕΚ ΕΚΑΒ έως ότου το ΤΕΙ να είναι έτοιμο για την εισαγωγή φοιτητών σε αυτό, εξαιτίας των κινδύνων που αναφέραμε πιο πάνω (υποβάθμιση της ειδικότητας η και οριστικό κλείσιμο της δημόσιας σχολής διασωστων – πληρωμάτων ασθενοφόρου και άνοιγμα ιδιωτικής σχολής).
Επίσης μετά την ίδρυση ΤΕΙ  το οριστικό κλείσιμο των ΙΕΚ ΕΚΑΒ.


6.).ΑΙΣΧΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ.

Πλέον λόγο υπερβολικού αριθμού αποφοίτων από αυτή τη σχολή, δεν έχουν καμία ελπίδα διορισμού τους στο ΕΚΑΒ , ούτε καν οι απόφοιτοι οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί με είκοσι.

Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια οι Πιστοποιημένοι απόφοιτοι από τη σχολή του ΕΚΑΒ εξαναγκάζονται να βρουν μόρια για το πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ.

Τα μόρια αυτά είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να βρεθούν τι ς περισσότερες φορές.

Πηγές μορίων για τους αδιόριστους διασωστες πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ
 ( ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ), είναι οι εξής :

Α) Στο ΕΣΥ α)στα νοσοκομεία β) στα κέντρα υγείας.

Β ) Στον ιδιωτικό τομέα: α) σε ιδιωτικές εταιρίες με ασθενοφόρα β) σε ιδιωτικές κλινικές , νοσοκομεία.

Γ) Σε σχολή παρόμοιου αντικειμένου.

Οι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ μετά την Πιστοποίηση τους από τη σχολή του ΕΚΑΒ για το λόγο του ότι είναι αδύνατο να βρουν δουλεία πάνω στο αντικείμενο για μόρια, εξαναγκάζονται να φοιτήσουν και σε δεύτερη σχολή συναφούς αντικειμένου ( συνήθως νοσηλευτική τραυματολογία ) με μόνο σκοπό τα 150 μόρια που θα πάρουν από το δεύτερο πτυχίο , με την ελπίδα ότι αυτά θα φτάσουν για να διοριστούν στο ΕΚΑΒ.



ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Οι προκηρύξεις που βγαίνουν από τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία για επικουρικό προσωπικό πάνω στο αντικείμενο, δεν ζητούν ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ αλλά ΑΠΛΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ.

Ζητώντας απλά πληρώματα ασθενοφόρου μπορούν να προσλάβουν οποιοδήποτε και ανειδίκευτο για τη θέση αυτή και όχι Διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ . Οπότε εντελώς ανειδίκευτα άτομα χειρίζονται ανθρώπινες ζωές σε πολύ απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή τους ….παίζοντας κορώνα γράμματα και τη ζωή και την ανάρρωση του ασθενούς, εφόσον το μόνο που μπορούν να του προσφέρουν είναι μια απλή μεταφορά σαν ταξί . Η μόνη διαφορά με το ταξί είναι ότι στα ασθενοφόρα που οδηγούν οι ανειδίκευτοι ο ασθενής θα πάει στο νοσοκομείο απλά ξαπλωτός πάνω στο φορείο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο κανόνας για τη στελέχωση των ιδιωτικών οχημάτων μαρτυρά την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πεδίο της ιδιωτικής διακομιδής στη χώρα μας, καθώς στα ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο και καταρτισμένο πλήρωμα. Σε αντίθεση με τις υψηλές προδιαγραφές που τίθενται σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση πληρώματος ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, ορίζεται ότι «το ιδιωτικό όχημα πρέπει να έχει οδηγό και συνοδηγό, καθώς και ότι ο οδηγός ή έστω ο συνοδηγός να έχει στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρία στην παροχή πρώτων βοηθειών»!



1) Πολλές ιδιωτικές εταιρίες βαφτίζουν ανειδίκευτους ως διασώστες, έχοντας βγάλει απλά ένα τριήμερο σεμινάριο το οποίο κοστίζει 400 ευρώ.

2) Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες ( κλινικές , νοσοκομεία, ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών), εκμεταλλεύονται τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους εύρεση εργασίας και μορίων για τον πολυπόθητο διορισμό τους στο ΕΚΑΒ με τους εξής τρόπους.

α.) Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς ασθενών αναγκάζουν τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ να δουλεύουν πολλές ώρες πάνω από το οκτάωρο χωρίς να τις πληρωθούν .

β). Δουλεύουν χωρίς ένσημα η τους κολλανε μόνο τα μισά ένσημα.

γ).Βρίσκονται στα δικαστήρια με ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ διότι τους χρωστάνε χρήματα για την εργασία που τους έχουν παρέχει , ποσά τα οποία φτάνουν και στα 10.000 ευρώ.

δ). Πολλές ιδιωτικές εταιρίες , περνανε τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ στα χαρτιά τους σαν νοσηλευτές και όχι σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, διότι έτσι κερδίζουν 100 ευρώ από τα ένσημα και άλλα 100 ευρώ από τον μισθό τους , όποτε:

α). Οι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ δεν πληρώνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

β). δεν έχουν μόρια για το διορισμό τους στο ΕΚΑΒ.

3). Σε πολλές ιδιωτικές εταιρίες δουλεύουν διορισμένοι εκαβιτες τις ελεύθερες ώρες τους << μαύρα>>.

Τους εκαβιτες αυτούς δεν μπορεί κάνεις να τους κατηγορήσει γι αυτό, διότι αυτοί βρήκαν ορθάνοικτη την πόρτα και μπήκαν. Για να έχουν φτάσει να δουλεύουν σε δυο δουλείες σημαίνει ότι περνανε μεγάλες φουρτούνες και έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Όμως δεν έχουν καμία δικαιολογία όλες οι διοικήσεις οι οποίες πέρασαν από το ΕΚΑΒ , διότι αυτές είναι που επιτρέπουν στους διορισμένους εκαβιτες << εν γνώσιν τους >> να δουλεύουν σε δυο δουλείες. Οι εκαβιτες που δουλεύουν και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι κοινό μυστικό στο κόσμο του ΕΚΑΒ.

Δουλεύοντας οι διορισμένοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ταυτόχρονα έχει τις εξής επιπτώσεις για τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ:

α) Μένουν άνεργοι .

β) δεν βρίσκουν μόρια , οπότε κλείνει γι αυτούς η πόρτα του ΕΚΑΒ.

γ) ο ιδιώτης έχοντας τον διορισμένο να του δουλεύει πολύ φθηνή διώχνουν από την εταιρία τους πολύ εύκολα τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ, διότι προσωπικό έχουν για να κινείτε η εταιρία τους, οπότε ο αδιόριστος η θα δεχτεί τη θέση εργασίας με τους όρους που συμφέρει τον ιδιώτη η θα μείνει άνεργος.

4) ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Από τις 1000 γυναίκες που θα ζητήσουν δουλειά στο ιδιώτη μόνο η μια ίσως έχει ελπίδα να εργαστεί πάνω στο αντικείμενο.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται για αυτό το θέμα είναι οι εξής:

α). Οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί.

β).Οι γυναίκες δεν είναι χειροδύναμες.

γ). Δεν δέχονται να έχουν δίπλα τους στο ασθενοφόρο γυναίκες διότι ερεθίζονται.

5) FACEBOOK

Οι επιτήδειοι δεν άργησαν να εκμεταλλευτούν και τον καινούργιο ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας.

Μερικοί διορισμένοι οι οποίοι ενδιαφέρονται δήθεν για τους ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ , τους πλευρίζουν από το facebook με πονηρούς σκοπούς. Αρχίζουν το ψάρεμα λέγοντας ότι είναι κρίμα να μην μπορούν να διοριστούν στο ΕΚΑΒ, διότι το ΕΚΑΒ έχει ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό και ότι πρέπει να κάνουν κάτι γρήγορα για εύρεση μορίων , αλλιώς να ξεχάσουν το διορισμό τους. Σαν καλοθελητές τους λένε ότι επειδή τους συμπάθησαν θα τους βοηθήσουν με τον εξής τρόπο: Δηλαδή ότι έχουν φίλους σε ιδιωτικές εταιρίες και αν πληρώσουν σε αυτές 400 ευρώ θα τους κολλανε ένσημα σαν διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

6) ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

Α). Διορίζονται πολύτεκνοι χωρίς πιστοποίηση, δηλαδή ανειδίκευτοι ( Το κράτος πολύ σωστά δίνει προτεραιότητα στους διορισμούς πολυτέκνων και το ίδιο θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον αρκεί οι πολύτεκνοι αυτοί να είναι πιστοποιημένοι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ)

Β) Διορίζονται ανειδίκευτοι Μουσουλμάνοι για πολιτικούς λόγους ως διασωστες – πληρώματα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

Γ)Διορίζονται ανειδίκευτοι άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ. ( άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ υπάρχουν εκατοντάδες πιστοποιημένοι ΑΔΠΑ ΕΚΑΒ , άλλα δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τους ανειδίκευτους.



6). ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Από τις 31/3/2007 Με το προεδρικό διάταγμα αρ.62/2007 (ΦΕΚ Α αρ. 70/22 Μαρτίου 2007) καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων διπλώματος του οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ο.Ε.Ε.Κ ) επιπέδου Μεταδευτεροβαθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας << Διασωστης – Πληρώμα Ασθενοφόρου>> της ομάδας Υγείας του Τομέα <<Υγείας – Αισθητικής- Κοινωνικών Υπηρεσιών>>.



Από τοτε εως και σημερα κανενας διασωστης – πληρωμα ασθενοφορου ΕΚΑΒ που εχει κανει τα χαρτια του δεν πηρε αδεια ασκησεως επαγγελματος, αλλα ουτε και οι δημοσιες υπηρεσιες μας λενε τι χαρτια χρειαζονται για να τα καταθεσουμε διοτι δεν ξερουν.

Για ολη αυτή την κατάσταση που περνάμε τα παιδια του ΕΚΑΒ δεν υπάρχει δικαιολογία καμια, ουτε καν η άγνοια των υπευθύνων διοτι άγνοια σχετικα με το θεμα δεν εχουν.
 
7.). ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΩΝ  ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ.
Δεκατέσσερις μετατάξεις από την ΕΘΕΛ στο ΕΚΑΒ  έχουν ήδη σήμερα πραγματοποιηθεί .Ο κίνδυνος να μεταταχτούν (με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης που πλήττει σήμερα την Πατρίδα μας,)πολλοί περισσότεροι ανειδίκευτοι και άσχετοι με την επείγουσα προνοσοκομειακη φροντίδα, καθώς και η εντελώς ανεπαρκή εκπαίδευση τους από την υπηρεσία τους καθίστα μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Το Ε.Κ.Α.Β, ειναι μια υπηρεσία που η ειδίκευση του προσωπικού είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον οι ζωές πολλών ανθρώπων κρίνονται από τις δικές μας γνώσεις.
Το εξειδικευμένο προσωπικό που θα κάνει την υπηρεσία να πετάξει και γίνει αντάξια των προσδοκιών του Έλληνα πολίτη , ( ο όποιος ματώνει και αφήνει την τελευταία του πνοή στο δρόμο ),
ήδη υπάρχει.
 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ  ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΚΑΒ  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ) ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑ ΩΣ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ;;
 
8.). ΑΙΤΗΜΑΤΑ  ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ  ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
 
1.). Θέλουμε να μας δώσετε τα πλήρη στοιχειά με τον αριθμό φοιτητών, αποφοίτων και Διπλωματούχων – Πιστοποιημένων  διασωστων  - πληρωμάτων ασθενοφόρου του ΙΕΚ ΕΚΑΒ από τη στιγμή δημιουργίας της πρώτης σχολής του ΕΚΑΒ έως σήμερα από όλες τις σχολές της Ελλάδος.
2.).Εγγραφή απάντηση  για το λόγο  πουοι σχολές ΙΕΚ ΕΚΑΒ δεν έχουν ακόμη ανοίξει και ενημέρωση για το ποτέ θα ανοίξουν.
3.).Επαναφορά του μέτρου του οδηγού κατάρτισης της ειδικότητας Διασωστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου  2000.
Α.2.1.3. Επιλογή και έγγραφες καταρτιζόμενων.
Ι. Προσόντα Καταρτιζόμενων – Κριτήρια επιλογής.
1. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθέν στο Ι.Ε.Κ  ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα και προϋποθέσεις:
1.3). Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον  1.65 χωρίς υποδήματα και φυσιολογικό βάρος.
Επίσης θέλουμε  εγγραφή απάντηση γιατί δεν τηρήθηκε η γιατί άλλαξε αυτή η προϋπόθεση εισαγωγής στη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ.
Ο μόνος λόγος που μπορούμε να σκεφτούμε για την αφαίρεση αυτού του κριτηρίου επιλογής για την φοίτηση στη σχολή του ΕΚΑΒ  και  από την ειδικότητα μας, είναι το γεγονός ότι θα ήταν αδύνατο να βρεθούν μαθητές ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν και να ανοίξουν οι σχολές ΕΚΑΒ στη επαρχεία.
Υ.Γ. Η επαναφορά αυτού του κριτηρίου επιλογής να μην ισχύσει για όλους τους διασωστες – πλήρωμα ασθενοφόρου οι όποιοι έχουν φοιτήσει και φοιτούν μέχρι σήμερα στην σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ, αλλά να εξαιρέθουν.
 
 
 
 
4.).Κλεισιμο των υπερβολικα πολλων σχολων ΙΕΚ ΕΚΑΒ σε ολη την Ελλαδα (μετα τη ληξη φοιτησης των σπουδαστων σε αυτές, οι οποιοι φοιτουν εως σημερα στο Α εξαμηνο) και η συγκεντρωση της ειδικοτητας σε μια κεντρικη  σχολη αλλα πληρως εξοπλισμενης  σε ένα αλλα κομβικο για ολη την Ελλαδα σημειο π.χ  α) Αθηνα, η β). Θεσσαλονικη.
Καθώς και εισαγωγη μαθητων σε αυτή την σχολη  50 με 70 σε αριθμο  ετησιως.
 
                                                                                                     ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
     ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΩΜΑΗ ΚΟΥΤΣΑΛΙΑΡΗ
 
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑ.Σ.ΑΔΠΑ.ΕΚΑΒ
Πρόεδρος : Στρατακη Μαρια
Αντιπρόεδρος: Στάμου Βασίλειος
Γραμματέας Α : Θωμαή Κουτσαλιαρη
Γραμματέας Β : Τσιρκας Θεόδωρος
Ταμείας: :Χαιρετης Αριστείδης
Έφορος :  Μπαρζιγκας χρηστος
Σύμβουλοι: Τζανετη Νικολαος
Σύμβουλοι : Σπηλιοτοπουλος Διονυσιος
Σύμβουλοι :Χριστίνα Βουλγαριδου:
Εφορευτική επιτροπή: Εφορευτική επιτροπή :Παπαδακης Χαράλαμπος
Εφορευτική επιτροπή :Χριστοφοριδης Βασιλης